Täcka udden

Wallenbergstiftelserna har haft sitt årliga möte för Huvudmannarådet på Täcka udden påIMG_0746 Djurgården. Här samlas varje vår rektorerna för Sveriges forskningsuniversitet och ständiga sekreterare från de kungliga akademierna tillsammans med Wallenbergstiftelsernas styrelser för överläggningar. Det handlar om nyheter och satsningar som stiftelserna planerar, men lika mycket om lärosätena och deras aktuella utmaningar. Idag blev det en hel del tal om infrastruktur, där vi ju står inför en ny finansieringsmodell som lägger över ett betydligt större ansvar på lärosätena – men där vi också nu börjat samarbeta på ett nytt sätt, mycket tack vare de diskussioner som förts just i Huvudmannarådet. Verkställande ledamoten Göran Sandberg tog bland annat upp en allmän diskussion om relationen mellan projektstöd, satsningar på individer, på infrastruktur och annat. Men här framfördes också en del nya förslag från KAW, bland annat om ett nytt nomineringsförfarande för att öka såväl andelen internationellt rekryterade Wallenberg Academy Fellows som andelen kvinnor. Wallenbergstiftelserna står totalt för bidrag om 2 miljarder årligen till forskning, att jämföra med 3,4 miljarder från Vetenskapsrådet. Deras stora fördel som privat stiftelse är givetvis snabbheten när de väl bestämmer sig för en viss satsning. Därför är den aktiva dialog de för med akademin, manifesterad inte minst genom dessa möten, oerhört viktig, inte minst också för att den ytterligare stimulerar dialogen mellan oss rektorer vid forskningsuniversiteten.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s