Myndighetsdialog 2015

Vi har haft årets myndighetsdialog på utbildningsdepartementet, det årliga tillfälle då myndighetschefen med medarbetare får träffa statssekreteraren och ett antal tjänstemän på utbildningsdepartementet för att från ömse håll diskutera aktuella frågor.
Från departementets sida nämndes inledningsvis tre viktiga frågor som kommer att prägla i första hand utbildningspolitiken, men även forskningspolitiken framöver: internationalisering, jämställdhet och breddad rekrytering. Under diskussionens gång kom också akademiska karriärvägar upp som en ytterligare prioriterad fråga från politiskt håll.

Från universitetets sida hade rektor ombetts att inleda med att nämna tre framgångsfaktorer och tre utmaningar för lärosätet. Våra främsta framgångsfaktorer, som jag ser det, är först och främst vår starka grundforskning som även märks i utbildningarnas starka forskningsanknytning i synnerhet på avancerad nivå. Det är även vår enkla och effektiva organisation med en tydlig delegationsordning med kollegialt baserat, strategiskt ledarskap där beslut fattas nära verksamheten. Sist men inte minst bör nämnas hur vi arbetar med rekryteringar: öppet, transparent och internationellt, och med ett tenure-track-system på plats. Vad utmaningar beträffar är infrastrukturfrågor kanske den främsta vad gäller forskning. Det nya finansieringssystemet ålägger forskningsuniversiteten ett allt större finansiellt ansvar, och det gäller att finansiera och skapa förutsättningar för samarbete kring det växande infrastrukturbehovet. På utbildningssidan är det en stor utmaning att finna metoder och utnyttja teknik på bästa sätt för att möta studenternas förändrade förkunskaper och förhållande till studier, liksom den internationella konkurrensen. Sist men inte minst är det en utmaning för oss att lösa universitetets stora lokalbrist och skapa lokaler till rimlig kostnad för framtidens forskning och lärande.