Strategiska forskningsområden och universitetets styrning

SFO-utvärderingarna utföll till nackdel för Stockholms universitet. Enligt förslaget ska 16,4 mnkr per år omfördelas till andra lärosäten. Stockholm och Lund är de två universitet som föreslås bli av med delar av sina SFO-medel.
De tre SFO-miljöerna vid Stockholms universitet får alla tre goda, och ungefär likvärdiga, omdömen av de vetenskapliga granskarna. Däremot ger expertpanelen, som övergripande bedömt alla de 43 SFO-miljöerna, genomgående lägsta betyg åt en av miljöerna. Det är naturligtvis en kritik som måste tas på allvar, och det naturvetenskapliga området får nu ett särskilt uppdrag att följa upp detta. De två andra SFO-miljöerna får däremot godkänt av expertpanelen.
Expertpanelen riktar även kritik mot att ledningen av miljöerna vid Stockholms universitet är decentraliserad till institutioner och fakultet/område. Ett skäl till att regeringen uppmanas att dra in medel från Stockholms universitet blir därmed, utöver brister i själva SFO-miljön, en bedömning från de fem myndighetscheferna att Stockholms universitet brister i strategisk ledning på lärosätesnivå. Det är ett anmärkningsvärt påstående med tanke på dess implikationer, och givet det knapphändiga underlag som redovisas.