Ökad handlingsfrihet för statliga lärosäten

Idag har Peter Gudmundson från KTH, Anders Hamsten från KI, Eva Åkesson från UU och jag tillsammans med Stockholms universitets förre ordförande Sten Heckscher uppvaktat ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson för att överlämna rapporten Ökad handlingsfrihet för statliga lärosäten. Den har utarbetats av en arbetsgrupp inom SUUN-nätverket (ett informellt nätverk för universiteten i Stockholm och Uppsala, där även SLU och HHS deltar) under Heckschers ledning.

Syftet med rapporten är dubbelt: att hålla liv i den principiellt viktiga autonomifrågan, men samtidigt att ta ner den på jorden genom att inte primärt anlägga övergripande, ideologiska perspektiv, utan istället angripa konkreta problem och söka praktiska lösningar inom ramen för dagens myndighetsstruktur. Bland lösningsförslagen i rapporten kan nämnas olika slag av ökade befogenheter till lärosätena, vissa författningsförändringar i avtals- och sekretessfrågor samt vidgade möjligheter i budgetprocessen, i möjligheten att ta emot donationer samt att ha holdingbolag. Slutsatserna i rapporten är inte en fullständig katalog över problem och lösningar, utan mer av en skiss och ett utpekande av en riktning för framtiden, där dialogen mellan departement och lärosäten är en grundbult för framtida framgång. Det blir därmed anledning att återkomma till frågan framöver.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s