Midsommarvecka

Veckan före midsommar är som vanligt fylld av sådant som behöver avslutas och som landar på rektors bord – till dagens rektorsföredragning hade vi över 500 sidors underlag att läsa in. I år har veckan dock varit extra spännande tack vare två möten med ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson. I tisdags träffades regeringens forskningsberedning för första gången. Dels fick vi en föredragning om uttalade politiska prioriteringar, varav de flesta framgick av regeringsförklaringen, och där ökat basanslag, bättre villkor för yngre forskare och en jämställd akademi är tre av de viktigaste. Dels hann vi med en runda runt bordet där var och en fick lista några viktiga spontanprioriteringar. Eftersom vi sannolikt är utvalda för att åstadkomma en brett sammansatt beredning betydde det att det blev en tämligen spretig lista. Vid kommande möten ska beredningen arbeta mer systematiskt kring enskilda frågor, närmast kring målbilder. Ministern är skicklig på att skapa ett positivt och öppet samtalsklimat, vilket bådar gott för beredningens fortsatta arbete.
En annan prioriterad fråga för regeringen är internationalisering, och där bjöd onsdagen på en hearing dit rektorer och internationaliseringsansvariga från lärosätena, forskningsfinansiärer med flera var inbjudna. Även denna leddes av Helene Hellmark Knutsson, som samtidigt också publicerade en debattartikel i ämnet i Dagens samhälle. Bland talarna märktes Eva Åkesson, Sylvia Schwaag Serger och Carl Bennet.
Hearingen, som också innehöll gruppdiskussioner med utgångspunkt i en diger frågelista, markerade startskottet för regeringens arbete i frågan, och den följs i höst av ett antal regionala hearingar. En svårighet är frågans bredd: den spänner verkligen över hela sektorn, alltifrån forskning till utbildning och samverkan, och innefattar stora forskningspolitiska utmaningar men också detaljfrågor kring praktiska problem vid studentutbyten. Målet med arbetet är att åstadkomma antingen en nationell strategi eller en handlingsplan i frågan, som ska fokusera såväl på hinder som behöver undanröjas som på främjandearbete i nationellt perspektiv. Det är en viktig fråga som nu ånyo hamnat högt också på den politiska agendan.
Många går nu på välförtjänt semester. Till alla vill jag, vädret till trots, önska glad midsommar!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s