Hawkingbesök

Stephen Hawkings besök i Stockholm denna vecka har fått maximal medial uppmärksamhet. Hans öppna föreläsning på ett fullsatt Stockholm Waterfront i måndags blev närmast en folkfest. Den egentliga anledningen till hans besök var dock Hawking Radiation Conference, ett samarrangemang mellan University of North Carolina at Chapel Hill, Nordita (det nordiska institutet för teoretisk fysik), KTH och Stockholms universitet. Den invigdes i måndags av alla de tre rektorerna och Norditas direktör, och avslutas på lördag. Under konferensen diskuteras den strålning, Hawkingstrålning, som Hawking visat att svarta hål sänder ut och de grundläggande frågor detta leder till om huruvida information förloras eller alltid är bevarad och i så fall hur.