Förslag från Vetenskapsrådet

Idag publicerar Vetenskapsrådet sin rapport ”Vägval för framtidens forskningssystem – Mål och rekommendationer”, som bygger på ett omfattande och flerårigt kartläggningsarbete. Det blir naturligtvis ett viktigt inspel till forskningspropositionen: VR har ju regeringens särskilda uppdrag att vara rådgivande i forskningsfrågor. Samtidigt publicerar GD Sven Stafström och styrelseordföranden Lars Anell ”åtta punkter för framtiden” på DN Debatt. De betonar att forskningsresurserna inte behöver spridas mer, utan fördelas rätt. Det är lätt att instämma i deras första förslag, att de fria projektmedlen bör vara en grundbult i forskarsamhällets finansieringssystem och måste öka. Som andra punkt föreslår man ett utökat basstöd till forskarna, vilket man betonar inte är detsamma som ett ökat basanslag. Det kräver prioriteringar inom givna ramar. Här betonar universiteten tvärtom behovet av ett ökat basanslag. En viktig orsak till detta är de ökande behoven av infrastruktur, som VR också tar upp, och de kraftigt ökade kraven på lärosätena att ta ansvar för dess finansiering. I VR:s förslag om satsningar på världsledande forskningsmiljöer och kraftsamling i nationella forskningsprogram kan man konstatera att pendeln svängt från tidigare fokus på individers excellens. Det är viktigt att fokus på individers excellens inte tappas bort – det är denna som skapar de världsledande forskningsmiljöerna. Karriärvägar för unga forskare och jämställdhet inom forskningen är viktiga frågor som regeringen själva lyft fram vid upprepade tillfällen, och VR:s Ann Fust utreder för närvarande frågan om karriärvägar. Som sista punkt nämns ökat genomslag för forskningen utanför akademin. Förslaget att detta ska ske genom införandet av ett nytt nationellt utvärderingssystem av samverkan och genomslag, som ska leda till omfördelningar av basanslaget, är dock sällsynt dåligt. Vinnovas försök att utveckla en sådan modell är ett avskräckande exempel. Utvärderingsraseriet är redan alltför utbrett som det är, och tar fokus från det som Vetenskapsrådet definierat som den viktigaste: en stark utveckling av svensk forskning.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Förslag från Vetenskapsrådet

  1. Fredrik skriver:

    Hej, Min fria tolkning av den andra punkten är att vi ska förse våra forskare med förstklassigt basstöd i form av infrastruktur såsom IT etc och att det ska ske centralt som en ”grundtjänst”. Vidare medför det att minimalt med forskarens medel användas för att bygga ny infrastruktur då befintlig ska vara tillräckligt bra. Lite av en tillrättavisning tolkar jag det som.
    Hälsningar
    Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s