Japan – Sweden University Presidents’ Summit

FullSizeRenderJag är i Japan på besök, tillsammans med ett antal andra svenska rektorer från de flesta av de stora forskningsuniversiteten. Igår hade vi möte på svenska ambassaden i Tokyo tillsammans med rektorer från 14 av Japans främsta universitet; det största japansk-svenska mötet inom högre utbildning och forskning som ägt rum på flera decennier.

Efter en serie presentationer av dagens situation och utmaningar för universiteten i Japan respektive Sverige diskuterade vi under eftermiddagen gemensamma utvecklings- och samarbetsmöjligheter. Det står klart att här finns en oerhörd outnyttjad potential, men det finns också många systemhinder; inte minst i detta fall en tydlig språkbarriär. Stockholms universitet har idag samarbetsavtal med bland annat University of Tokyo, Kyoto University, Nagoya University, Tohoku University och det privata Waseda University. Avtalet med Tokyouniversitetet, som ingicks 1979, är vårt näst äldsta avtal, som nyligen aktualiserats genom ett livligt samarbete inom pedagogik.

Påfallande är att universiteten globalt idag genomgår samma process som vi själva gör, bort från en uppsjö av halvt vilande avtal till få, långsiktiga och strategiska samarbeten. Det rådde enighet om att sådana samarbeten bäst byggs utifrån gemensamt identifierade styrkeområden, men gärna också på områden där vi kompletterar varandra. Likaså var vi eniga om att studentutbyten sällan blir effektiva om de inte sker i nära samspel med utbyten mellan lärare och forskare. Det är frågan om långa och tidskrävande processer för relationsbyggande. De kräver mycket engagemang, men då kan samarbetet också i bästa fall ge stort ömsesidigt utbyte.