Veckan som gick

Det har varit en intensiv vecka, med bland annat referensgruppsmöte på Universitetskanslersämbetet för det nya kvalitetssäkringssystemet och års- och styrelsemöte i föreningen Vetenskap och allmänhet, samt höstmöte i Granholms stiftelse, som årligen ger generösa bidrag till Stockholms universitet. I onsdags deltog jag i en paneldebatt vid Vetenskapsrådets seminarium om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning, och samma dag var det prefektmöte – det andra av terminens tre, följt av middag på Spökslottet. Diskussionsämnet denna termin är ”Ledning och styrning – prefektens roll och ansvar”, ett lika viktigt som engagerande ämne.

IMG_1264

Tidigt i torsdags morse var det så dags att resa till Bryssel, i dubbelt syfte. Dels deltog jag i 25-årsjubileet för UNICA, det europeiska nätverket för huvudstadsuniversitet, där vi bland annat signerade ett nytt ”Vision and mission”-dokument för vårt europeiska samarbete. Dels hade Forskningsservice satt samman ett program för mig där jag tillsammans med Maryam Hansson Edalat fick tillfälle att träffa olika viktiga aktörer för svensk forskning på plats i Bryssel. EU-parlamentarikern Fredrik Federley, som sitter i utskottet för industri, forskning och energi, hörde förstås dit, liksom VR:s och Vinnovas representanter i Bryssel, och föreståndaren för DSV:s e-govlab Vasilis Koulolias, likaså Brysselbaserad. Vi träffade också ERC:s Director, Pablo Amor, och ett antal av hans IMG_0414medarbetare, som förberett en fullmatad presentation om hur Sverige, och mer specifikt SU, hävdar sig i ERC-sammanhang. Det gav en hel del att tänka på om hur vi kan förbättra vårt utfall i europeiska ansökningar, vilket är ett av våra strategiska mål. Tänkvärt var också mötet med Philippe Keraudren, en av de ansvariga vid EU-kommissionens forskningskontor för humaniora och samhällsvetenskap, som diskuterade dess position inom Horizon 2020 och sina tankar inför kommande ramprogram.

Jag avslutade veckan med att tillsammans med prorektor och ett stort antal rektorskollegor igår delta i en minnesvärd årshögtid vid 50-årsjubilerande Umeå universitet. Grattis till rektor Lena Gustafsson och hela universitetet!