Med SUHF i Göteborg

Prorektor, förvaltningschefen och jag har varit på SUHF:s jubileumskonferens i Göteborg med anledning av tjugoårsdagen av förbundets inrättande, stilenligt avslutad med jubileumsbankett. Vi fick ta del av en rad inlägg som dels belyste historien, dels blickade framåt mot sektorns stora frågor för framtiden. Forskningsministern deltar i ovanligt många sammanhang inom sektorn, så också här. Hon gav ånyo den bild vi nu lärt oss känna igen av regeringens viktigaste frågor, men med några betoningar vi inte hört tidigare, dels på samverkansuppdraget som hon menar behöver prioriteras, dels på behovet av en tydligare forskningskoppling i lärarutbildningarna. Från Björn Stensaker, organisationsforskare i Oslo, fick vi perspektiv på hur universitet och högskolor kan organiseras för att möta förändringar på flexibla sätt.

Idag har vi deltagit i förbundsförsamlingens möte. Expertgruppen för kvalitetsfrågor, under ledning av Anders Söderholm, har avrapporterat sitt uppdrag med en fullmatad kunskapsöversikt avseende system för forskningsfinansiering och kvalitet. Hans Adolfsson har lett Betygsgruppen, som tagit fram ett gediget underlag om hur våra olika betygssystem ser ut på lärosätena och ska utfärda ett antal rekommendationer. Båda dessa rapporter ger åtskilligt underlag för vidare reflektion. Johan Alvfors rapporterade från verksamheten i Sveriges förenade studentkårer, och avslutade med att bjuda in till fortsatt diskussion dels om former för studenternas engagemang och stöd till studentkårer, vilket sedan kårobligatoriets avskaffande ser rätt olika ut på olika håll men är en fråga av gemensam betydelse för hela sektorn, dels till diskussion om finansieringen av högre utbildning. Det är en välkommen diskussion på flera sätt. Exempelvis har Stockholms universitet under en rad år spelat in i budgetunderlagen till departementet att vi ser behov av en generell prislappsökning; som det nu är drabbas det naturvetenskapliga området hos oss, som inte kommit i åtnjutande av några höjningar, av en nettominskning som i praktiken gör det svårt att ge de utbildningar som vi önskar och som samhället behöver.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s