Inspel till forskningspropositionen

Idag är det sista dagen för att lämna lärosätenas inspel till forskningspropositionen. Stockholms universitet instämmer med bl a IVA och KI i deras slutsats att staten behöver dubblera sitt sammantagna anslag för forskning, utbildning och innovation under kommande tioårsperiod. Vi förespråkar ökad handlingsfrihet för lärosätena i enlighet med SUUN-nätverkets rapport. Vi efterlyser också en översyn av ägardirektiven för Akademiska hus.

Vidare förespråkar vi ett tydligt befordringssystem för kvalitet och jämställd rekrytering, där meriteringsanställningen förlängs till sex år och med bibehållen sjuårsgräns efter doktorsexamen. Vi betonar vikten av utbildningen på forskarnivå, och förordar en översyn av avgiftssystemet för tredjelandsstudenter för att öka det internationella utbytet. Vidare lyfter vi fram behovet att säkra bredden inom språkämnena. Vi lyfter även fram vikten av ett brett samverkansbegrepp och avvisar tanken på medelsomfördelning på basis av samverkan.

Vi förordar höjda basanslag för rådighet över anställningar och forskningsinfrastruktur, och samtidigt ökade fria projektmedel från VR och andra forskningsfinansiärer, samt medel till utbildningsvetenskaplig forskning. Vi föreslår vidare att VR:s referensgrupp för infrastruktur permanentas, och förordar att ESS isoleras ekonomiskt i enlighet med förra regeringens utfästelser. Vi menar också att SFO-medlen, även för SciLifeLab, bör stanna hos universiteten. Slutligen förordar vi att en riktad nationell satsning på miljövetenskap och precisionsmedicin bör övervägas.

Samtidigt som lärosätena lämnar sina inspel lämnar Kåre Bremer också över ledningsutredningen till utbildningsdepartementet. Det blir intressant att ta del av resultatet!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s