Tyst minut för terrordådens offer

Idag klockan 12.00 håller ett stort antal universitet och många andra, både i Sverige och i Frankrike, i Europa och i världen, en tyst minut för offren för fredagens terrordåd i Paris. Vi markerar denna minut också på Stockholms universitet, och jag hoppas att så många som möjligt kan delta.

När terrordåden kommer till Europa blir det otänkbara plötsligt vardag, även för oss. Men för min del, och jag tror många med mig, omfattar denna tysta minut också offren för dåden den senaste veckan både i Beirut och i Bagdad, där terrorn sedan länge varit vardag.

För oss som universitet är detta slags terrorhandlingar, var de än inträffar i världen, givetvis en helt oacceptabel frontalattack mot de grundläggande värden vi försvarar, där den akademiska friheten och yttrandefriheten står främst av alla. Genom den tysta minuten markerar vi vårt ställningstagande för dessa kärnvärden, liksom för frihet, jämlikhet och broderskap – den franska republikens motto alltsedan upplysningstiden.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s