Flyktinghöst och stundande helger

Det har inte varit någon vanlig hösttermin, varken för universiteten eller för samhället i stort. Framför allt har den präglats av flyktingkrisen, med det största antalet flyktingar någonsin som vill söka asyl i Sverige. Det är en situation som förstås ställer nya krav: på regeringen liksom på omvärlden, lärosätena inkluderade. Vi har fått många förfrågningar under hösten om vad vi gör och vill göra som universitet. Förslagen är många och kreativa, vilket givetvis är mycket glädjande.

Mitt svar är att vi förstås, som individer och ibland även när så är lämpligt, som institutioner, bör göra allt vad vi kan. Som Maria Koptjevskaja Tamm, en av dem som hört av sig, skriver bör det finnas en hel del utrymme för hur vi kan hjälpa till, med all den enorma kompetens som finns samlad hos oss (hon nämner exempel både på konserter och på betalda volontärjobb). Matematiska institutionen har också planer på att organisera en förberedande kurs på arabiska – kanske finns fler sådana planer? Att det tas initiativ av det slaget på institutionsnivå välkomnar jag varmt. Som lärosäte bör vi samtidigt hålla oss till vårt kärnuppdrag. Jag blev därför särskilt glad över möjligheten häromdagen att anmäla intresse för att bedriva utbildning i psykologi för nyanlända. Jag hoppas också mycket på att vi ska få till ett snabbspår för nyanlända lärare; där har vi redan stor beredskap på Stockholms universitet. Migrationsverket har även hört av sig om möjligheten att få utnyttja vissa lokaler.

För att kunna samordna, sprida kunskap om goda exempel och även på bästa sätt svara upp mot de samlade behoven behövs en central kontaktperson i flyktingfrågor. SUHF har också nyligen efterfrågat sådana från alla lärosäten för att kunna tillsätta en särskild grupp. Det blir under det närmaste halvåret ingen mindre än prorektor Hans Adolfsson. Det är alltså till honom man bör höra av sig om det finns idéer angående projekt som SU centralt borde genomföra eller stödja. Han är som bekant också ordförande för vårt nyinrättade råd för arbetsmiljö och lika villkor.

Under den gångna veckan fick alla rektorer också brev från vår forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, som informerade om att medlen för hög kvalitet i utbildning om ca 300 mnkr – där det enligt hittillsvarande besked sagts att de skulle fördelas enligt regleringsbrev – nu dras in för att användas för regeringens nya behov i rådande flyktingsituation. Det kan väl bara konstateras att det verkar vara en klok användning, särskilt i den mån man nu också lyckas ordna olika former av snabbspår som kan introducera nyanlända akademiker till svensk akademisk arbetsmarknad. Det kommer utan tvivel att fungera kvalitetshöjande för svensk högre utbildning!

Nu står helgledigheterna för dörren, och jag vill passa på att tacka er, medarbetare såväl som studenter, för alla insatser under 2015 för Stockholms universitet, och samtidigt önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s