Agenda 2030

Idag deltog jag i regeringens konferens Agenda 2030 – startskottet för Sveriges arbete med att nå de globala målen för hållbar utveckling. Kongresshallen i Folkets hus var fullsatt av företrädare för kommuner, landsting och länsstyrelser, liksom för akademi, näringsliv och civilsamhälle.

IMG_1331Statsministern inledningstalade, Jan Eliasson sände en hälsning och David Nabarro, FN:s särskilda rådgivare för Agenda 2030, var på plats och talade. Likaså de tre ansvariga ministrarna – Ardalan Shekarabi för det nationella arbetet, Isabella Lövin för det internationella och Kristina Persson för det långsiktiga perspektivet. Dessa inlägg följdes sedan av ett par brett sammansatta paneler.

Att Sverige enligt OECD:s undersökning har störst förutsättningar av alla länder att nå de globala målen förpliktar naturligtvis, och att Stefan Löfven tagit initiativ till en högnivågrupp som nu träffas i samband med Davosmötet är viktigt och bra. Tillsammans, som Jan Eliasson påpekade, skapar de globala målen för hållbar utveckling och klimatavtalet gemensamt en färdplan för framtiden, som också ger ett nytt sätt att se på utvecklingsarbetet. Ser man till de 17 målen är de komplexa och går in i varandra. Om de ska kunna uppnås förutsätter det en universalitet, de kräver en integration mellan skilda samhällssektorer – detta återkom gång på gång i diskussionerna.

Det ställer höga krav på samarbete och erfarenhetsutbyte mellan regeringar och olika andra aktörer, där givetvis de akademiska institutionerna, där det ju finns ledande svensk forskning inom det breda spektrum av områden som målen omfattar, är av stor betydelse. Men också den högre utbildningen är av största betydelse – det betonade inte minst Johan Kuylenstierna, VD för Stockholm Environment Institute och affilierad professor vid Stockholms universitet. Han riktade också sökljuset mot elefanterna i rummet, som hållbar konsumtion och produktion eller hur Sverige interagerar i omvärlden med vår handel, liksom att det gäller att få med såväl alla politikområden som hela riksdagen. När paneldeltagarna till sist fick komma med en önskan till regeringen önskade Kuylenstierna att alla förslag i nästa budgetproposition ska analyseras i förhållande till Agenda 2030 – det renderade honom dagens spontanapplåd.

Men inte bara regeringen, utan också universiteten, behöver på allvar reflektera över och analysera sin roll och sina möjligheter att bidra till förverkligandet av Agenda 2030. Det är en angelägen uppgift framöver.

En kommentar till Agenda 2030

1. Ping: Hur berör Agenda 2030 Sverige? - mitthållbarhetsjobb.se