Universitetsstyrelse: årsredovisning, prorektorsprocess och divestering

Universitetsstyrelsen har idag hållit sitt första sammanträde för året, där vi fattat beslut om och undertecknat årsredovisningen för 2015, och även beslutat om det årliga budgetunderlag som universitetet ska skicka in till Regeringskansliet. Vi har också diskuterat och beslutat i ytterligare ett antal för universitetet viktiga frågor. En av dem gäller processen för utseende av ny prorektor, ett beslut som gäller under förutsättningen att regeringen utser Hans Adolfsson till ny rektor vid Umeå universitet från halvårsskiftet. En enig universitetsstyrelse i Umeå har föreslagit honom till detta uppdrag – de är att gratulera! Närmast följer nu en nomineringsperiod, fram till den 6 mars, då anställda och studenter har möjlighet att föreslå kandidater till prorektorsuppdraget.

En annan fråga som väckt en hel del uppmärksamhet även utanför universitetet redan före beslutet gäller ny placeringspolicy för stiftelseförvaltningen vid Stockholms universitet. Universitetet tillåter efter dagens beslut inte längre att stiftelseförvaltningen investerar i fossila bränslen, och befintliga innehav ska omgående avvecklas. Nu är det inte så att den portfölj som stiftelseförvaltningen ansvarar för haft några mer omfattande innehav (det uppskattade värdet av företag med produktion i fossila bränslen har varit 0,13%). Men med tanke på hur centrala klimat- och miljöfrågor är både i vår forskning och vår utbildning, och med tanke på det aktiva miljöarbete vi bedriver på många områden, är frågan viktig och har också ett starkt symbolvärde. Universitetsstyrelsens beslut om avinvestering är därför ett lika välkommet som naturligt ytterligare steg i Stockholms universitets miljöarbete.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Universitetsstyrelse: årsredovisning, prorektorsprocess och divestering

  1. Karin Jonsell skriver:

    Utmärkt beslut att sluta investera i fossila bränslen!
    Med vänliga hälsningar,
    Karin Jonsell
    Bolincentret för Klimatforskning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s