Besök av Energimyndigheten

Vi har haft besök av Energimyndighetens forskningschef Birgitta Palmberger. Energimyndigheten är den tredje största statliga forskningsfinansiären efter VR och Vinnova. Stockholms universitet har dock ytterst få bidrag från dem, och finns bara med under rubriken ”Övriga lärosäten” i deras bidragsstatistik. Med vårt starka fokus på grundforskning är det lätt att tro detta beror på att deras krav på forskningens energirelevans förutsätter en stark grad av tillämpning. De har inte heller en samlad utlysning, vilket kan bidra till en mindre grad av synlighet. Just nu finns dock exempelvis projektbidrag att söka inom energiinriktad grundforskning på natur- och teknikområdet, ett samarbete mellan Vetenskapsrådet och Energimyndigheten. Man överväger framöver ett motsvarande samarbete inom humaniora och samhällsvetenskap, där det behövs mer forskning. Vi diskuterade rent allmänt behovet av att öka grundforskningskomponenten i deras finansiering.

Forskningen som stöds av Energimyndigheten spänner över hela energiområdet: allmänna energisystemstudier, transport, bioenergi, byggnader, elproduktion och elsystem, industri, hållbarhetsforskning.  Man stöder även affärsutveckling och kommersialisering liksom internationella samarbeten.

Under mötet diskuterade vi även Bill Gates Mission Innovation, ett initiativ från klimatmötet i Paris. Gates donerade då 2 miljarder dollar till ett program för energiinnovationer, där även forskning är inkluderad, under förutsättning att ett antal länder dubblerar sin finansiering på området. Sverige är ett av 20 länder som undertecknat detta, dock med ett förbehåll gällande den allmänna ekonomiska utvecklingen och andra krav på regeringens budget. Här hemma har det dock varit påfallande tyst om Gates initiativ. Det återstår att se i vilken mån Sverige kommer att omsätta det i praktiken.