Vårens institutionsbesök

Jag fortsätter mina institutionsbesök denna vår, tillsammans med närmast berörd vicerektor och dekan(er), förvaltningschef och områdeskanslichef. För någon månad sedan avslutade jag min andra besöksomgång på det naturvetenskapliga området med att hälsa på vid Institutionen för geologiska vetenskaper, ett besök som avslutades i förväntan, med färska bilder på vårt nya forskningsfartyg, R/V Electra, som nu är sjösatt på varvet där hon byggts.

Parallellt inledde jag en minst sagt intensiv besöksrunda hos samhällsvetarna – i förra veckan hade vi ett institutionsbesök om dagen. Vi har hälsat på hos alla centra och institut – IIES, SOFI, Stressforskningsinstitutet, CHESS, SCORE och idag SoRAD. Vi har besökt barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen där vi bland annat livligt diskuterade lärarutbildningsfrågor. Vi har också besökt flera av de klassiska ”kärnämnena” inom samhällsvetenskap – nationalekonomi, kulturgeografi, sociologi, socialantropologi, statsvetenskap – liksom företagsekonomi och data- och systemvetenskap, våra båda största institutioner. Nu blir det uppehåll för resor och lite ledighet, innan besöken tar vid igen efter påsk.

En del fokus vid besöken har legat på organisatoriska frågor, där utredningen om samhällsvetenskaplig fakultet givetvis är ett aktuellt samtalsämne. Men mest fokus ligger på frågor om institutionernas utmaningar och möjligheter, om universitetets strategier och vilken bäring de har på verksamheten – och inte minst nyckelfrågan hur institutionen själv arbetar strategiskt med att fördela resurser och utveckla sin verksamhet inom olika områden. Som alltid är det oerhört intressant och givande att gå på institutionsbesök. Det ger direktkontakt och inblick i kärnverksamheten. Det ger oss i olika ledningsfunktioner nya insikter och tankar om problem och utvecklingsområden inom universitetet. Och det ger en möjlighet till dialog, som för mig som rektor är ovärderlig.

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s