Satsning på forskningsstöd

Universitetsdirektören har just fattat beslut om namnbyte på en av universitetets förvaltningsavdelningar: Forskningsservice har blivit Avdelningen för forskningsstöd. Tyvärr har Pia Bjerén Fürstenbach, som framgångsrikt och oerhört uppskattat utvecklat avdelningen ända från början, samtidigt aviserat att det är dags att rekrytera hennes efterträdare. Ända sedan sin tillkomst har detta varit en av de avdelningar inom förvaltningen som fått allra mest positivt gensvar från kärnverksamheten – en av dess främsta uppgifter är ju just att bistå forskarna i arbetet med externa forskningsansökningar. Behoven ökar hela tiden, i takt med att inte minst de internationella ansökningarna – särskilt europeiska ansökningar, som universitetet särskilt prioriterat – ökar i omfattning. Här krävs en förstärkning och utveckling av avdelningens verksamhet.

Enligt strategierna ska Stockholms universitet också i sin internationella verksamhet i första hand lyfta fram sin framstående forskning. Utbildningssamarbeten och övrig internationell samverkan går hand i hand med forskningssamverkan, men enligt vår erfarenhet är det när det redan finns välfungerande forskningssamarbeten som också studentutbyten och annan samverkan fungerar som bäst.

Vår centrala internationella koordinator flyttar nu till den nya avdelningen, dit vi också, samtidigt med en ny chef, rekryterar en ny medarbetare med ett övergripande ansvar för att samordna samarbetet kring internationalisering vid de olika förvaltningsavdelningarna.

Avdelningen för forskningsstöd har också ansvar för att ge adekvat bistånd i etikprövningen av forskningsansökningar. Även här behövs en förstärkning, så att avdelningen på sikt också kan bistå Etiska rådet i frågor om vetenskaplig oredlighet.

Namnbytet på avdelningen är alltså ingen kosmetisk förändring, utan det aviserar en strategisk prioritering från universitetsledningen för att ytterligare utveckla forskningsstödet vid Stockholms universitet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s