Askö och Albano

Idag fyller kungen som bekant 70 år, och Stockholms stad hyllade honom med lunch på Stadshuset. För 20 år sedan, på sin 50-årsdag, fick kungen ön Askö som symbolisk gåva. Sedan dess har han vid flera tillfällen besökt vår forskningsstation där, liksom Östersjöcentrum, och visat starkt engagemang för Östersjöns miljö. Idag hyllar Stockholms universitet kungen genom en ettårig gästprofessur – en internationellt meriterad Asköprofessor – som, med utgångspunkt i fältbaserad verksamhet i Asköområdet, kopplar de kustnära livsmiljöerna med de storskaliga processerna i öppet hav. Denna forskning är särskilt viktig som en ökad förståelse om hur olika ekosystemtjänster buffrar effekter av övergödning och klimatförändring är nödvändig för ett storskaligt åtgärdsarbete i Östersjön.

Medan firandet pågick i Stadshuset firade Stockholms studenter traditionsenligt Valborg på Skansen. Förutom sånger till våren och tal delar Stockholms studenters centralorganisation SSCO här årligen ut den förnämliga utmärkelsen ”Stockholms studentvän”. Min företrädare Kåre Bremer fick den exempelvis år 2011. Till Stockholms studentvän 2016 utsågs dock inte en person – utan Albanoprojektet! Som rektor för Stockholms universitet, som tillsammans med KTH är del av det kommande campus Albano, är jag oerhört glad och stolt över att Stockholms studenter på detta sätt velat uppmärksamma projektet och dess stora betydelse för att utveckla Stockholm som ledande studentstad i Sverige. Det är särskilt roligt att SSCO inte valde att vänta tills Albano står klart. Utmärkelsen riktar strålkastarljuset mot de stora behov som finns i Stockholm gällande både studentbostäder och nya lärandemiljöer för framtiden, och jag delar till fullo SSCO:s förhoppning, uttryckt i prismotiveringen, att projektet ska ”ge ringar på vattnet för andra campusutvecklingsprojekt och bostäder för studenter”.fbtwitter

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s