Nya studenter – fler bostäder!

Höstterminen har börjat på allvar och campus är äntligen fyllt av studenter igen! I förra veckan hälsade jag våra internationella studenter välkomna till Stockholms universitet, och idag var det prorektors tur att tala på välkomstdagen för svenska studenter. Det är alltid lika roligt – entusiasmen hos våra nya studenter går inte att ta miste på!
Samtidigt aktualiserar terminsstarten återigen det problem som särskilt gäller för Stockholmsregionen: den akuta bristen på studentbostäder. Av 1251 inkommande internationella studenter har 797 sökt bostad, men av dessa har hela 31% tyvärr blivit utan. Detta brukar i praktiken innebära ett stort bortfall från våra utbildningar. Om vi vill förbli ett lärosäte som lockar internationella studenter har vi inte råd med det, särskilt som det kommer i tillägg till den bristande finansiering som studieavgiftsreformen för studenter från tredjeland innebar. Vi vet heller inte hur många som redan från början väljer bort Stockholm ens som möjlighet, med tanke på att vi är ökända för svårigheterna att få bostad. Med tanken på regeringens fokus på internationalisering krävs redan här kraftfulla åtgärder.
Men situationen innebär inte minst problem också för svenska studenter. Idag finns i Stockholm totalt ca 14 000 studentlägenheter eller rum och ca 85 000 studenter totalt. Kötiden för ett studentrum är ca 2 år och för en studentlägenhet ca 4 år. I praktiken innebär det att många studenter nästan hinner läsa färdigt sin utbildning innan de kan erbjudas ett eget boende. Problemet med tidigare studenter som bor kvar i sina bostäder trots att de i praktiken avslutat sina studier består också, enligt uppgifter från SSCO och SSSB.
Samtidigt finns vissa hoppfulla tecken på en utveckling i rätt riktning. Samverkansprojektet Sthlm6000+, med målet att färdigställa 6000 nya studentbostäder fram till 2017, kommer enligt den senaste prognosen att nå detta mål, samtidigt som man konstaterar att kötiderna minskat något under det senaste året. Men det löser långtifrån problemet fullt ut. Diskrepansen mellan 85 000 studenter och 14 000 bostäder talar sitt tydliga språk. Stockholmsregionen behöver nya och kraftfulla åtgärder för att säkra möjligheterna till studentbostäder.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s