Tovetorp och klimatforskningen

Idag har jag tillsammans med en liten delegation besökt vår forskningsstation i Tovetorp IMG_1885och haft en fullmatad dag, omsorgsfullt sammansatt av föreståndaren Sven Jakobsson. Vi fick ta del av en rad spännande forskningspresentationer: om fåglars kunskap om sina byten, om skydd av tallplantor från växtätande älg och hjort, om fjärilars livscykler och övervintring, om social status och personlighet hos tuppar, om svartkråkor och gråkråkor – och inte minst om hund och varg. Vi fick också höra om Fågelkalendern, ett citizen science-projekt som ska engagera fågelintresserade i hela landet att rapportera sina iakttagelser genom en app. Likaså fick vi hälsa på kråkor och höns, kronhjortar och vargungar. Tovetorp, som drivs av Zoologiska institutionen, är inte bara en forskningsstation utan också en utmärkt konferensanläggning som varmt kan rekommenderas till alla intresserade inom universitetet!
Flera av projekten som presenterades idag ingår i det strategiska forskningsområdet Ekoklim, och med på besöket var Sören Nylin, ansvarig för Ekoklim och sektionsdekan för biologi. Vi fick också tillfälle att diskutera det beslut som områdesnämnden för naturvetenskap nyligen fattat, och som jag är mycket glad över: att föra samman universitetets båda klimatrelaterade strategiska forskningsområden i en organisation, genom att infoga Ekoklim-projektet i Bolincentret för klimatforskning. Beslutet innebär att Bolincentrets forskningsområde breddas, från att som hittills ha haft fokus på studier av klimatet i sig till att också omfatta hur klimatet påverkar ekosystemen och samhället, vilket varit Ekoklims fokus. Det nya Bolincentret skapar därigenom en stark och synlig organisation inom Stockholms universitet för hela den för samhället så viktiga klimatforskningen. Det skapar också betydelsefulla möjligheter till nya samarbeten mellan forskare från de båda strategiska forskningsområdena, inkluderande samarbeten mellan forskare från universitetets båda vetenskapsområden, naturvetenskap och humanvetenskap.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s