Årshögtid i Umeå, årskonferens för SUHF – och en unik premiär

fullsizerenderSom bekant är det förkylningstider, och i förra veckan tvingades jag ställa in flera planerade åtaganden, vilket alltid är lika tråkigt. Helgen har jag dock tillbringat i Umeå där universitetet hade sin årshögtid, och där Hans Adolfsson nu är installerad som ny rektor.

Dock hann jag tidigare i veckan också delta i SUHF:s årskonferens på temat bildning i Kungliga Musikhögskolans nya, vackra lokaler. Prorektor Staffan Scheja inledde dagen i Kungssalen med Chopins Polonaise, och img_2009konferensen erbjöd sedan en ovanlig djupdykning främst inom konst och humaniora, samtidigt som behovet av naturvetenskaplig bildning i tider av faktaresistens särskilt betonades i den avslutande debatten. Som dagens förste talare varnade Sven-Eric Liedman, som alltid med skärpa, för ett förtorkat bildningsbegrepp; själv pläderade han för en vid definition, med betoning på fördjupning, reflektion och helhetstänkande. Fredrik Ullén, pianist och professor i kognitiv neurovetenskap, presenterade sin forskning kring flow. Medan filosofen Jonna Bornemark talade om icke-vetandet som kunskapens horisont betonade socialpsykologen Lars Dencik bildningen inte främst som en förvärvad kunskap, utan snarare ett sätt att reagera inför det nya och ovissa.

En unik händelse som också ägde rum i veckan var startskottet för Accelerator, Stockholms universitets nya mötesplats för konst och vetenskap. Det kommer att dröja tills själva lokalen står klar. Men redan nu har vi en konstnärlig ledare för verksamheten, Richard Julin, som närmast kommer från Magasin III där han varit biträdande chef. Som img_2020ett första publikt evenemang tog han med sig The Influence Machine, en multimediainstallation av Tony Oursler som nu ställer ut på Magasin III, till campus. Genom utomhusprojektioner, rökmoln och ljudeffekter manar Oursler fram skuggor ur det förflutna – pionjärer inom teknikhistorien, exempelvis Etienne-Gaspard Robertson, belgisk 1700-talsfysiker och uppfinnare, som också var en av de stora utvecklarna av fantasmagorin, som Oursler också knyter an till i sitt eget verk. Det blev en magisk kväll, som lockade tusentals deltagare. Det bådar gott för den framtida verksamheten!img_2013

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s