En vecka i Aarhus

Jag tillbringar hela denna vecka på Aarhus universitet, där jag deltar i en ackrediteringspanel som ska utvärdera universitetets kvalitetssystem för utbildning. Om universitetet får positiv ackreditering får man själv rätten att inrätta utbildningar och examina.

Utvärderingen sker utifrån en liknande modell som UKÄ kommer att börja tillämpa, men med den väsentliga skillnaden att man i Danmark till skillnad från i Sverige fullt ut vågat lita på att det är tillräckligt att bedöma kvalitetssystemet, och att det kan ersätta andra typer av utvärderingar (som utbildningsutvärderingar, tematiska utvärderingar eller examenstillståndsprövningar, vilket kommer att vara ytterligare komponenter i det svenska systemet). Den slutsatsen är jag, vid detta andra platsbesök, fullt beredd att skriva under på.

Processen är ytterst gedigen. Vid ett första platsbesök i våras genomfördes en rad intervjuer med ledning, lärare och studenter, på grundval av universitetets självvärdering och kvalitetssäkringsdokument. Nu ägnar vi veckan åt sex olika fördjupningsområden som vi utifrån vår preliminära bedömning sett behov av att titta närmare på, och där vi verkligen nu har tillfälle och tid att borra på djupet.

Aarhus universitet är inte helt olikt Stockholms universitet, förutom att de också har medicin och teknik. Det är ett starkt forskningsuniversitet och samtidigt ett stort utbildningsuniversitet. Därför är det särskilt spännande och lärorikt att delta i denna ackrediteringsprocess, parallellt med att vi själva, inför UKÄ:s kommande utvärderingscykel, är i färd med att utveckla vårt eget kvalitetssystem.img_3055

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s