Veckan som gått

Min blogg börjar urarta till veckobrev – kalendern är så välfylld att det inte sällan är svårt att hitta tid att skriva. Hur som helst: veckan som gick inledde jag med att, tillsammans med Vetenskapsrådets Sven Stafström, Vinnovas Charlotte Brogren och Stephen Hwang från Linnéuniversitetet delta i en panel på en konferens om infrastruktur för forskningsinformation, arrangerad av VR och SUHF och med statssekreterare Karin Röding som första talare. Infrastrukturfrågor generellt är en ödesfråga för sektorn framöver, där forskningsinformation och datalagring bara är en del, men samtidigt en oerhört viktig och snabbt växande del. Datamängdernas ökning skenar – hur ska det hanteras? De närmaste åren blir avgörande för att mejsla ut en hållbar modell för framtiden. Hela EU:s vision om öppen vetenskap kräver också sitt, inte minst i form av en tydlig politik som kan bidra till att bryta de kommersiella förlagens skadliga makt.

På måndagen höll Högskoleföreningen sedan sitt höstmöte där jag traditionsenligt talade om året som gått vid universitetet. Där delas också den årliga utmärkelsen för framstående vetenskaplig prestation – ”bästa avhandling” – ut. I år gick den till Magnus Bremmer i litteraturvetenskap, Maria-Therese Gustafsson i statsvetenskap och Jonas Enander i fysik, som alla tre höll lysande forskningspresentationer. Grattis!

På tisdagen var det möte i ledningsgruppen för vårt samarbete med landstinget, där vi beslutade om medel till ett antal av de många spännande projektförslag som kommit in. Särskilt glädjande är att de är spridda över hela universitetet. Flera projekt är treåriga, och därmed är också en stor del av de avsatta medlen från landstinget intecknade. Men redan nästa år utvidgar vi samarbetet genom en ny utlysning för pilotprojekt.

Onsdagen inledde jag 03.00 med att delta i amerikanska ambassadens valvaka. Dagen avslutades med avtackning av Peter Gudmundson, som nu efter nio år slutar som rektor för KTH. Vi har haft ett nära och gott samarbete under mina snart fyra år som rektor – tack Peter!

På torsdagen hade statsministern bjudit in arbetsmarknadens parter och ett antal myndigheter till ett rundabordssamtal om kompetensförsörjning och flaskhalsproblematik, där jag deltog som företrädare för SUHF. Det handlade en hel del om förväntningar på universitet och högskolor, så det var tur att vi var representerade. Från regeringens sida betonade man satsningarna på vård- och lärarutbildningar, liksom på det livslånga lärandet. Det är alltsammans viktigt och bra. Men det krävs en reform av hela finansieringssystemet för att lärosätena i högre grad ska ha möjlighet att satsa på att mer flexibelt möta behoven av vidareutbildning. Idag ser vi att många söker kunskaperna, men inte behöver poängen, vilket betyder att universiteten bara får halva ersättningen. Det behövs också en vidgad vision för behovet av högre utbildning. Det är bara genom utbildning och kunskap som vi kan motverka och bekämpa många av de negativa krafter som breder ut sig idag: segregation, populism, faktaresistens. Det är genom utbildning och kunskap som vi kan utveckla morgondagens samhälle.

Arbetsveckan avslutades för min del igår kväll med deltagandet i KI:s både högtidliga och festliga promotionshögtid i Stadshuset – där för övrigt över 70% av de promoverade var kvinnor. Nästa vecka är det dags för KTH:s årshögtid, där Sigbritt Karlsson är ny rektor från och med måndag. Jag ser fram mot fortsatt utvecklat samarbete med vår närmaste granne, som vi redan delar campus med genom AlbaNova, men där vi nu ytterligare ökar samverkansytorna genom Albanobygget.

img_2041

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s