Efter Nobel: årets externa bidrag

Igår avslutades Nobelveckan vid Stockholms universitet traditionsenligt med studentkårens Luciabal, som i år hade glädjen att välkomna två av årets pristagare: Bernard Feringa och Duncan Haldane. Efter en intensiv vecka för att fira vetenskapen är det nu dags för självrannsakan: att börja summera årets utfall hos forskningsråden för att se hur framgångsrika vi varit och vad vi kan göra bättre för framtiden.
Om man sammanfattar utfallet för Stockholms universitet inom EU kan konstateras att vi under året beviljats sammanlagt 21 projekt inom Horisont 2020, motsvarande drygt 15 miljoner euro. Av dessa avser två miljoner samhällsutmaningar och hela 13 miljoner spetskompetens. Framför allt märks två Starting Grants, två Consolidator Grants och två Advanced Grants från ERC. En fjärdedel av EU-medlen totalt ligger inom samhällsvetenskaperna, övriga inom naturvetenskap. Noteras kan också att miljöforskning är ett gemensamt tema för en tredjedel av projekten.
Vi har varit särskilt framgångsrika hos KAW detta år med hela fem Wallenberg Academy Fellows och fyra projekt av hög vetenskaplig potential, totalt 132 mnkr. Det är både glädjande och viktigt inte minst därför att KAW har en ytterst gedigen internationell prövningsprocess.
Från Vetenskapsrådet, vår främsta finansiär, har ca 300 mnkr beviljats forskare vid SU under detta år, varav 95 mnkr från ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap och 161 mnkr inom naturvetenskap, därtill ca 20 mnkr inom utbildningsvetenskap liksom en handfull projekt samt en forskarskola i bioinformatik inom medicin och hälsa, totalt 26 mnkr.
Från Formas har ca 55 mnkr gått till olika forsknings-, utvecklings- och kommunikationsprojekt, och från Forte har SU-forskare beviljats ca 58 mnkr i programbidrag och 48 mnkr i projektbidrag. Riksbankens jubileumsfond har beviljat ett programstöd och ett antal projekt, totalt ca 68 mnkr, samt fem RJ Sabbatical och de två Pro Futura Fellows som tidigare annonserats i samarbete med SCAS i Uppsala. Därtill kommer ett antal bidrag från andra finansiärer – Arbetsmiljöverket, Nordforsk, Ragnar Söderbergs stiftelse m fl – samt en handfull bidrag inom riktade utlysningar från flera finansiärer i samverkan.
Utfallet hos finansiärerna bekräftar den tydliga grundforskningsprofil som vi konstaterar i våra strategier. Samtidigt finns en stor potential också för tillämpad forskning. Vad som sammantaget kan konstateras är att Stockholms universitet står fortsatt starkt, nationellt och internationellt. Mina varmaste gratulationer till alla våra framgångsrika forskare!