Nytt år, ny planeringschef – och nya utmaningar

Varmt välkomna åter till universitetet efter jul- och nyårsuppehållet! Själv har jag varit borta från campus i två veckor, en välbehövlig vila inför ett nytt år med många nya utmaningar.

Vi får en ny universitetsstyrelse i maj. Förhoppningsvis, med tanke på att vår styrelse fungerar synnerligen väl, innebär det dock för vårt vidkommande inte så stora förändringar, eftersom såpass många ledamöter nyvaldes inför nuvarande mandatperiod. Detta är också sista året med nuvarande vicerektorer och områdesnämnder. Det är ingen hemlighet att jag i hög grad uppskattar nuvarande ledning, och det är nödvändigt att finna goda efterträdare på vicerektorsposterna. Valberedningarna för respektive område har därmed ett oerhört viktigt uppdrag. Detta är helt avgörande processer för att ett universitet som är så decentraliserat som Stockholms ska fungera. Under året hoppas vi också kunna besluta om ett antal strategiskt viktiga institutionssamgåenden, initierade av respektive områdesnämnd. Det visar också den stora betydelsen av välfungerande områdesnämnder.

2017 är också året då beslutet om inplaceringar i Albano ska fattas. Även det är ett avgörande beslut, där jag fortfarande hoppas på en del felande pusselbitar för att få till goda beslutsunderlag. En ny central åtgärdsplan för 2017-18, inom ramen för SU:s övergripande strategier, ska också beslutas nu i januari, och den kommer att staka ut verksamheten för de närmast kommande åren.

2017 är också året då den nya forskningspropositionen ska börja omsättas i praxis, då den nya modellen för finansiering av nationell infrastruktur ska sjösättas på allvar och då det nya kvalitetsutvärderingssystemet införs fullt ut. Det betyder många nya utmaningar.

Vi har också påbörjat vårt uppdrag att arbeta med jämställdhetsintegrering. Vid Stockholms universitet har vi ett jämställt universitet som mål och vi är även på god väg mot en jämställd professorskår. Under perioden 2012-15, då regeringens mål för SU var satt till 35%, rekryterade vi 37% kvinnliga professorer. Nu har vi av regeringen fått ett nytt rekryteringsmål för kvinnliga professorer om 46% för åren 2017-19, baserat på andelen disputerade kvinnor inom respektive vetenskapsområde under de senaste åren. Eftersom vi rekryterar internationellt är den nationella disputationsfrekvensen inte något adekvat mått. Med stor sannolikhet blir det dessvärre omöjligt att uppfylla det nya målet om vi ska följa övriga lagar och förordningar gällande rekryteringar och inte aktivt diskriminera manliga sökande. Att ändra strukturer tar tid.

Trots allt ser jag med tillförsikt fram mot 2017 eftersom jag är medveten om hur väl vår verksamhet som regel fungerar i vardagen – detta är något som inte upphör att förundra och glädja mig, med tanke på hur stor och komplex den är. Särskilt glad är jag nu över att Åsa Borin, hittills kanslichef på Naturvetenskapliga områdeskansliet, med ett enormt förtroende från verksamheten och från ledningen, idag tillträder som ny planeringschef. Varmt välkommen, Åsa!

Men låt mig också önska er alla, medarbetare som studenter, ett gott nytt år med ny inspiration och arbetsglädje!

2 kommentarer till Nytt år, ny planeringschef – och nya utmaningar

1. Alberto Tiscornia skriver:

Tack och god fortsättning Astrid!

2. Hej Astrid!

Hur kommer man i kontakt med dig angående förslag till studentfunktion?

Katarina Dahl

Hej!