Terminsstart med dialoger i fokus

Det blev en turbostart på terminen! Universitetsledningen hade internat i förra veckan, som vanligt intensiva dagar med diskussioner om en rad aktuella frågor. En av de helt centrala gäller Albano, där det nu närmar sig beslut om inplacering, vilket förstås är en strategisk fråga av rang för framtiden. Bland mycket annat har vi också diskuterat det årliga budgetunderlaget till departementet, som kommer att behandlas i Områdesövergripande rådet och därefter beslutas av universitetsstyrelsen i februari. Finansiering av infrastruktur är en annan viktig fråga där vi nu nått den punkt där det är dags att ta fram förslag till universitetsövergripande principer. Vi har även – i relation till infrastrukturdiskussionen – på nytt lyft långbänksfrågan om biblioteksnycklar, där vi nu från ledningens sida, med stöd från Avdelningen för planering och ledningsstöd, avser att ta fram ett nytt förslag inför nästa budgetår. Universitetsledningen är, till skillnad från exempelvis Områdesövergripande rådet, inte något formellt beredningsorgan. Den utgör helt enkelt rektors ledningsgrupp, där vi informellt för diskussioner innan de tas upp i de beredande organen. Likaså kan vi där stämma av viktiga frågor som redan beretts och är färdiga för beslut, till exempel åtgärdsplanen för de kommande två åren, eller de nya riktlinjerna för centrum och institut. Därför blir den ett viktigt dialogforum i syfte att vara hela universitetet till gagn.

fullsizerenderI fredags var det dags för SUHF:s årliga dialogseminarium mellan forskningsfinansiärer och lärosäten, ursprungligen tillkommet för att diskutera full kostnadstäckning. I år stod den modellen inte alls på agendan. Istället diskuterade vi andra frågor av strategisk betydelse som vi delar, med utgångspunkt i forskningspropositionen: infrastruktur, samverkan och öppen vetenskap. Forskningsfinansiärer och lärosäten står inför många gemensamma utmaningar, och det är en enorm styrka om vi förmår hantera dem tillsammans, så som vi börjat göra i Universitetens referensgrupp för infrastruktur, där lärosätesledningarna för centrala prioriteringsdiskussioner med Vetenskapsrådet. Själva upplägget var i år anpassat för att bättre möjliggöra en verklig dialog, och av återkopplingen hittills att döma var det givande. I egenskap av SUHF:s talesperson gentemot forskningsfinansiärerna vågar jag också hoppas att anteckningarna från rundabordssamtalen ska ge mer inspiration till fortsatta dialoger i alla våra gemensamma frågor.

Igår deltog jag på SCAS sammankomst i Uppsala för Pro Futura Fellows, och hade tillfälle att gästspela med en föreläsning som filmforskare – det är nyttigt som rektor att hålla åtminstone en smula kontakt med den egna forskningen. Under resten av veckan får jag tillfälle till utblick av annat slag, mer ur ledningsperspektiv, genom Magna Charta Observatory Workshop i Glasgow på temat ”Fundamental and Institutional Values In Practice”. Det finns all anledning att återkomma kring detta.

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s