Fri rörlighet och forskning under press i USA

Sedan president Trump utfärdade sin verkställande order om tillfälligt inreseförbud till USA under 90 dagar, som gäller flyktingar och medborgare i sju länder med huvudsakligen muslimsk befolkning, har reaktionerna med rätta varit många och starka. Åtgärden är naturligtvis fullständigt oacceptabel och står i strid med grundläggande principer om människors lika värde och lika rättigheter. Inte minst inom den akademiska världen har många reagerat, både i Sverige och internationellt, bland andra SUHF, European University Association och International Association of Universities, i vilka Stockholms universitet är medlem – vi stöder givetvis också deras krav på tillbakadragande.

Samtidigt vidtar presidenten andra drastiska åtgärder för att hindra spridning av forskningsbaserad kunskap, exempelvis om klimatförändringar, och aviserar minskade eller indragna anslag till lärosäten. Sammantaget utgör allt detta ett starkt hot mot den fria forskningen, vars själva förutsättning är fri global rörlighet och öppet kunskapsutbyte. Akademisk frihet och yttrandefrihet befinner sig uppenbart i skottgluggen när Trump nu skjuter vilt omkring sig.

Det är inte att undra på att amerikanska akademiker mobiliserar och planerar en March for Science. Men det finns också forskare som fruktar att demonstrationer bara fördjupar klyftan, och snarare betonar behovet av att gå ut i samhället för att försöka kommunicera vad forskning är, och att den inte är liktydig med tyckande, till de många som saknar denna kunskap. Det ena behöver dock inte utesluta det andra. Initiativet har spritt sig över världen – även i Stockholm planeras en ”marsch för vetenskap” den 22 april, till stöd för amerikanska kollegor.

För svenska forskare har USA gärna setts både som föregångsland och som självklar allierad i det fria forskningsutbytet. När den bilden nu ser ut att drastiskt ändras, eller åtminstone hotas, genom en handfull signaturer och tweets från en oberäknelig president finns det all anledning att reagera, och det med kraft.

En kommentar till Fri rörlighet och forskning under press i USA

1. Roland Fredriksson skriver:

Hej!

Väldigt bra och kloka synpunkter!
    Några forskare ifrån Stockholms universitet var nyligen med i ett samtal på Stockholms Stadsbibliotek som handlade om populism och det går att se i efterhand.Det är viktigt att förklara forskning och vetenskap pedagogiskt för att motverka faktaresistens!
    Film ifrån samtalet:

Vänligen