Helsingfors – Stockholm – Tokyo

I förra veckan tillbringade jag tre dagar i Helsingfors där jag hade ett uppdrag i en bedömarpanel för Finlands akademi, som granskat den tredje utlysningsomgång där finska universitet söker medel för att profilera sin verksamhet. Bedömningen görs utifrån ett antal kriterier: bland annat ska profileringsåtgärderna vara välförankrade i universitetets strategier, det ska finnas en tydlig handlingsplan och en realistisk finansieringsplan också utöver de eventuella medel som tilldelas, och det bör ingå såväl samverkan med andra lärosäten eller relevanta aktörer som en tydlig arbetsdelning. Det blev intensiva dagar med många intervjuer med lärosätesledningar från hela landet.
Det finns många olikheter mellan det finska universitetssystemet och det svenska, och denna finansieringsform är knappast direkt överförbar till svenskt sammanhang. Det hindrar inte att ett uppdrag av detta slag ger många nya perspektiv, och är både lärorikt och inspirerande för det egna strategi- och profileringsarbetet.
I fredags var jag tillbaka i Stockholm för årets första sammanträde med universitetsstyrelsen, med fokus på undertecknandet av årsredovisningen. Stockholms universitet gjorde i princip ett nollresultat 2016 (+ 5 mnkr) men det är inte tillräckligt för att komma till rätta med myndighetskapitalet. De närmaste åren väntar en rad stora satsningar, bland annat på lokaler och infrastruktur. Här krävs ett strategiskt tänkande från hela verksamheten, där de ackumulerade medlen på ett klokt sätt tas i bruk.
Denna vecka befinner jag mig i Tokyo tillsammans med en delegation från Stockholms universitet, för att utveckla och fördjupa vårt samarbete med University of Tokyo, som i likhet med Illinoissamarbetet omfattar även KI och KTH.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s