En vecka i Tokyo

Nu på hemväg från Tokyo kan jag se tillbaka på en intensiv och givande vecka, där delegationen från Stockholms universitet hade flera produktiva möten, dels med rektor Makoto Gonokami, dels med flera ledningspersoner och forskare vid University of Tokyo. UTokyo, SU, KI och KTH kommer i september gemensamt att arrangera en workshop i Stockholm på temat ”Ageing Well”. Vi siktar på ett fördjupat samarbete mellan våra fyra universitet, med bland annat årligen återkommande workshops – förhoppningsvis nästa år i Tokyo, året för firandet av 150 år av diplomatiska relationer mellan Japan och Sverige.
Vår delegation besökte såväl Honga campus – universitetets huvudcampus, där vi också bodde i universitetets gästhus – som Kashiwa campus, beläget ca 30 km utanför centrum, där vi fått inbjudan till flera forskningsinstitut – gerontologi, oceanografi – och till ”Graduate School for Frontier Sciences” där det bland annat finns ett program för Sustainability Science, som sedan flera år samarbetar med SRC och i augusti samarrangerar en konferens i Stockholm med dem och med Future Earth. Ett annat flerårigt, välfungerande samarbete finns med Institutionen för pedagogik och didaktik. Efter att i början av veckan ha träffat SU:s delegation i Tokyo reste ansvarig professor Yuto Kitamura till Stockholm med en grupp studenter, för det årliga utbytet inom ramen för ”Graduate School of Education”.
Vi var också inbjudna på lunch i det vackra svenska residenset av ambassadören till Japan, Magnus Robach, och fick även tillfälle att träffa attachén för innovation, forskning och högre utbildning Niklas Kviselius med medarbetare. Besöket gav intressanta insikter och fördjupad förståelse för japanska universitet, deras villkor och styrning.
I söndags hölls Nobel Prize Dialogue för andra gången i Tokyo, som alltid med ett fullmatat program, denna gång på temat ”The future of intelligence”. Det är ett område där utvecklingen inom forskningen nu går mycket snabbt och där stora kommersiella bolag, som Google, också är viktiga aktörer. Big data och machine learning är nyckelord – img_2128och det ställer frågan på sin spets vad intelligens egentligen är, och om den mänskliga intelligensen har någon särart.
Ett besök som detta ger som regel föga utrymme för att upptäcka den plats där man befinner sig. Denna gång hade vi dock glädjen att ha med Christina Nygren i delegationen, professor vid Institutionen för Asien- Mellanöstern- och Turkietstudier och expert på asiatisk teater. Hon tog oss med på tabi shibai, resande teater som kombinerar improviserade pjäser med dansföreställningar. En fascinerande inblick i japansk populärteaterkultur!

img_2130

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En vecka i Tokyo

  1. Akiko skriver:

    Jätteroligt att läsa att ni var i Tokyo och samarbetar för workshopen 🙂
    Jag skulle också vilja säga att huvudcampusen ligger i Hongou (eller Hongō) istället för Honga 🙂

  2. Pingback: Visit to University of Tokyo to further collaboration – All-In Live News

  3. Pingback: Visit to University of Tokyo to further collaboration – All in World News

  4. Pingback: Visit to University of Tokyo to further collaboration – All-Latest-News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s