Besök på samverkansavdelningen

Prorektor, vicerektorerna, förvaltningsledningen och jag har varit på besök på Samverkansavdelningen där vi fått en presentation av aktuella frågor och haft tillfälle till diskussion. Samverkansavdelningen har ännu inte två år på nacken, men det har hänt mycket under denna tid. Under 2017 har verksamheten utvecklats ytterligare genom införlivandet av Konferensservice och Mediaproduktion. Det står också klart att det under denna tid uppstått många viktiga synergieffekter mellan kommunikationssektionen och de båda sektionerna för externa relationer och relationer och evenemang.

En viktig fråga som stod högt på dagordningen vid mötet är kärnverksamhetens kontaktytor gentemot avdelningen. Här är nu planen att det på båda områdena ska inrättas samverkansberedningar, som kan säkra koppling och kontakt med områdesledningarna. En annan viktig nyhet som tillkommit under de senaste åren är de lokala samverkanskoordinatorerna, som nu förlängs också under 2018. För att ännu bättre kunna tillvarata denna resurs tillsätts nu också ett antal centrala samverkanskoordinatorer, som håller kontinuerlig dialog med de lokala.

På upptakten i höstas låg fokus på hur universitetet arbetar med nyanlända. Då aviserades att en koordinator för dessa frågor skulle rekryteras, för att svara mot de tydliga behov som artikulerats från kärnverksamheten. Det är mycket glädjande att Johanna Hargö, en av de centrala samverkanskoordinatorerna, som varit projektledare för Korta vägen sedan maj 2016, nu är på plats i denna funktion. Som ambassadör för Stockholms universitets engagemang i dessa frågor ska hon, utifrån en inventering av universitetets olika initiativ, också bidra till att utveckla det fortsatta arbetet både internt och externt, genom att kommunicera det som redan görs och genom att medverka i den vidare utvecklingen av samverkansytor mellan universitetet och övriga samhällsaktörer på detta viktiga område, där behoven av lösningar är både omfattande och akuta.