Forskningens frihet hotad i Ungern

Idag har det ungerska parlamentet fattat beslut om ett lagförslag som i praktiken riskerar att tvinga CEU, Central European University i Budapest, att lägga ner sin verksamhet, och att därmed allmänt inskränka förutsättningarna för högre utbildning och forskning i landet. Förslaget har väckt stor uppmärksamhet internationellt: Kungliga Vetenskapsakademiens presidium gjorde igår ett uttalande i frågan, European University Association har uttalat sig både igår och idag, och många andra internationella partners, som ALLEA, har anslutit sig till kritiken.
Stockholms universitet har, inte minst via Filosofiska institutionen, ett betydande och aktivt samarbete med CEU. När internationella partneruniversitet, som CEU, hotas av inskränkningar, eller som nu till och med aktivt av nedläggning, är det vår skyldighet att stå upp för den akademiska friheten och akademins kärnvärden: yttrandefrihet, fri högre utbildning och forskningens frihet. Tillsammans med våra många kollegor internationellt hoppas vi nu på en omprövning från den ungerska regeringen av detta ogrundade beslut.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s