Veckorna som gått

I fredags hade jag skrivit ett blogginlägg som jag tänkte lägga ut, men med terrordådet på Drottninggatan kom fokus att förflyttas och universitetsinterna angelägenheter tedde sig triviala. Som universitet kan vi inte annat än bemöta terrorism, var den än förekommer i världen, genom att fortsatt stå upp för öppenhet, rätten till kritiskt tänkande och yttrandefrihet.

De senaste veckorna har innehållit många både interna och externa möten för min del. Jag har lett det första mötet med KB:s nygamla grupp för öppen tillgång, som ska bidra till att implementera regeringens uppdrag för att öppet tillgängliggöra vetenskapliga publikationer. Öppen vetenskap är en av de stora utmaningarna för universiteten idag; EU har ambitiösa mål, men deras förverkligande kräver skarpa åtgärder. De kommersiella förlagen, vilkas makt hotas av kraven på öppen tillgång, gör allt för att istället slå mynt av situationen, genom att behålla licensavgifterna samtidigt som forskarna måste betala för publicering. På Områdesövergripande rådet i förra veckan behandlade vi en annan aspekt av frågan, nämligen öppna data, där biblioteket tagit fram en rapport. Här händer det mycket nu, och mycket är oklart. Klart är att det gäller både lagring och tillgängliggörande, att datamängderna och därmed kostnaderna ökar kraftigt och att det därför är viktigt med nationell samordning.

Häromveckan hade vi också myndighetsdialog, det årliga dialogmötet på utbildningsdepartementet där vi rapporterar om och diskuterar universitetets verksamhet. Rektor får presentera tre framgångsfaktorer och tre utmaningar. Framgångsfaktorer för Stockholms universitet är vår starka forskning med tydlig grundforskningsprofil jämte våra forskningsanknutna utbildningar, vår öppna rekryteringspolitik och vår enkla organisation med tydlig delegationsordning. Tre stora utmaningar idag är infrastrukturfrågor, lokalfrågor – inte minst kopplat till Albano – och samverkan. Det sistnämnda är också en framgångsfaktor – vi presenterade universitetets färska samverkanskartläggning – men utmaningen ligger i att samverkan nu ska bli en indikator för resursomfördelning, och Vinnova har en tydlig innovationsinriktning som, av utfallet av piloterna att döma, riskerar att missgynna bredduniversiteten som också har en betydligt bredare samverkan.

Ett inslag som tillkommit med nuvarande statssekreterare, och mycket uppskattat, är att lärosätena också får direkt återkoppling från departementet på dialogen. Här lyftes bland annat fram som en styrka att SU har både stark forskning och ett stort utbildningsuppdrag där forskningsanknytningen är självklar, liksom att vårt arbete med rekryteringar går hand i hand med gott ledarskap. Även samverkanskartläggningen nämndes, liksom att universitetet nu drar in myndighetskapital för att omsätta i strategiska satsningar.

Efter dessa intensiva veckor är det nu dags för påskledighet. Jag önskar alla, medarbetare och studenter, några dagars välförtjänt vila och en Glad Påsk!