Europadagen på campus

Idag är det Europadagen, som uppmärksammas på många sätt runt om i Europa och i Sverige. På Stockholms universitet har vi, tillsammans med studentkåren och Erasmus Student Network, särskilt valt att fira att Erasmusprogrammet fyller 30: Stockholms universitets strategier prioriterar särskilt utbyten mellan studenter inom Europa. Även European Research Council firar jämnt – 10 år – vilket Vetenskapsrådet firar med ett seminarium i nästa vecka där jag kommer att delta.

Europahuset på Regeringsgatan anordnade idag en rad aktiviteter på temat Ung i Europa, där EU-minister Ann Linde också deltog. Men något viktigt saknades där – studenterna. Därför valde Ann Linde att på eftermiddagen också besöka Studenthuset på Stockholms universitet (hon har för övrigt sin examen från SU), med studenter som särskild målgrupp. Det var fullsatt i galleriet, där EU-ministern höll ett både engagerat och välavvägt anförande om dagens situation i Europa och olika tänkbara framtidsscenarier, utifrån den vitbok som nyligen publicerats. Denna lägger fram fem möjligheter år 2025, beroende på vilka vägval som görs fram till dess, alltifrån en reduktion av samarbetet till att omfatta endast ekonomiska frågor till en utveckling i riktning mot en federation. Med Jonas Tallberg, professor i statsvetenskap, som kommentator och moderator för den efterföljande diskussionen blev det som helhet en mycket spännande eftermiddag. Han efterlyste bland annat en diskussion om Sveriges vägval bland framtidsscenarierna, och tog även upp en diskussion om europeiska värderingar, vilket följdes av en aktiv diskussion med studenterna med utförliga och initierade svar från statsrådet. Bland annat lyfte hon fram hur EU-samverkan helt nyligen bidragit till att stärka den akademiska friheten, genom att EU satt sådan press på Ungerns regering att man gjort helt om med planerna på att lägga ner Central European University i Budapest.

Som ett av Europas huvudstadsuniversitet är vi självklart engagerade i frågor om ett öppet vetenskapligt och kulturellt utbyte, såväl inom som utanför Europa. I höst arrangerar vi SUHF:s årskonferens på temat internationalisering, tillsammans med regeringens internationaliseringsutredning. Vi har också påbörjat arbetet med en ny strategi för vårt internationella arbete, som ska avslutas under nästa år för att integreras i ett nytt centralt strategidokument från 2019. Erasmussamarbetet och Europasamverkan i allmänhet kommer alltfort att vara centrala, och det är också helt uppenbart att EU-samarbetet är av stor betydelse både för forskningsfinansiering och mobilitet vid Stockholms universitet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s