Kartering av världshaven – nytt internationellt samverkansprojekt

I veckan vid FN:s Ocean Conference i New York presenterade ordföranden i Nippon Foundation Yohei Sasakawa den glädjande nyheten att stiftelsen kommer att stödja ett projekt  med syftet att kartera världshavens bottnar – NF-GEBCO Seabed 2030 – med 18,5 miljoner USD under projektets första tio år. Projektet, som koordineras från Storbritannien (British Oceanographic Data Centre), innehåller fyra regionala centra för datainsamling och koordination: Stockholms universitet, Columbia University, The National Institute of Water and Atmospheric Research i Wellington, Nya Zeeland, och Alfred Wegener Institut i Tyskland. Detta är ett oerhört viktigt och spännande globalt samverkansprojekt som involverar både akademi, industri och regeringar, och där Martin Jakobsson varit en drivande kraft. I pressmeddelandet konstateras att världshaven täcker inte mindre än 70% av jordens yta – samtidigt som havsbottens topografi är betydligt mindre känd än månens eller flera av jordens grannplaneters.

Den stora framgången med NF-GEBCO Seabed 2030 får dock ingalunda forskarna att luta sig tillbaka. ”Nästa steg”, skrev Martin i ett mejl, ”är att få igång ett finansieringsprogram för att kartera svårtillgängliga havsområden, det är betydligt mera kostsamt än att arbeta med data vi nu fått pengar till, men skam den som ger sig.” Bra – men jag vill ändå passa på att gratulera varmt till framgången!