Samarbete för världsledande mikroskopi

Igår deltog jag i lanseringen av CEM4MAT, som ägde rum på Uppsala universitet. CEM4MAT är ett regionalt centrum för högupplösande transmissionselektronmikroskopi (TEM), med visionen om att vara öppet och tillgängligt för alla. KTH, Stockholms universitet, Uppsala universitet och det industrinära materialforskningsinstitutet Swerea KIMAB deltar som grundande partners – och med Stockholms universitet som tydlig motor. Gunnar Svensson, prefekt vid Institutionen för material- och miljökemi har varit den kanske mest drivande av intitiativtagarna, och var också en av huvudtalarna vid lanseringen.
Tidigare finansierades detta slags initiativ framför allt av privata stiftelser, inte minst Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Utan deras initiala stöd hade Sverige inte kunnat uppnå den världsledande kompetens inom området vi har idag, och instrumenten har också varit mycket viktiga för forskningen inom materialområdet.
CEM4MAT kommer att bli mycket viktigt för framtiden, inte minst därför att SU just har upphandlat ett avancerat TEM för drygt 35 Mkr, som vi helt finansierar själva, och UU på samma sätt investerat i ett nytt, något mindre, liknande TEM som invigdes igår. Det är mycket viktigt att dessa instrument som finansieras i egen regi blir öppna infrastrukturer. Detta leder till effektivt utnyttjande och skapar förutsättningar för nya forskningssamarbeten såväl med industrin som med andra lärosäten. Det är därför vi gemensamt har tagit initiativet att med egna resurser bygga upp denna plattform.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s