Två internat – rivstart inför hösten

Nu är jag tillbaka på universitetet inför hösten – men hittills har jag bara varit en dag på campus. Sedan i tisdags har jag tillbringat tiden på två olika internat. Först ledningsinternat på Näsby slott, där vi rivstartade med att prata forskningspolitik, i spåren av Huvudmannarådets rektorsresa till Bryssel i juni och den så kallade Lamyrapporten, från EU-kommissionens expertgrupp, som offentliggjordes i juli. Annars var huvudtemat vid detta internat ett brett svep över aktuella frågor. Vi hade nämligen glädjen att lite i förskott få välkomna Eino Örnfeldt till Stockholms universitet. Han tillträder ju som universitetsdirektör först den 11 september i samband med höstupptakten, men hade tagit sig tid att vara med dessa dagar, för att så få en introduktion till frågor som står på agendan framöver: processen för att ta fram nya strategier från 2019, kvalitetssystemen för utbildning och forskning som ska utvecklas (det förstnämnda ska REBUS-gruppen diskutera i veckan som kommer), vårt miljöledningssystem, kommande besök från Vetenskapsrådet, aktuella remisser – med mera. Vi återkommer till alla dessa frågor vid Områdesövergripande rådet under hösten.
I onsdags fortsatte jag vidare till Smådalarö gård, där 21 rektorskollegor samlades, tillsammans med SUHF:s tf generalsekreterare, för sommarens rektorsinternat. Det har varit många rektorsskiften sedan sist, och det var värdefullt att få träffa både gamla och nya kollegor – bland de senare rektorerna för två av våra närmaste samarbetspartners bland universiteten, vår granne KI, där Ole Petter Ottersen är på plats sedan 1 augusti, och GU, som vi ju samarbetar med inom SLUG (Stockholm-Lund-Uppsala-Göteborg), där Eva Wiberg tillträdde den 1 juli. Även här var det ett brett svep av frågor som dryftades i informella samtal, alltifrån de stora frågorna om autonomi eller kvalitet i högre utbildning och forskning till mer specifika, aktuella frågor, som sommarens omdebatterade promemoria om breddat deltagande eller UKÄ:s utvärdering av hållbar utveckling, som nu är ute på delning till lärosätena. Det är en stor styrka för sektorn att rektorerna har en aktivt pågående, öppen dialog sinsemellan.
I samband med detta internat hade SUHF:s styrelse också ett extra sammanträde, där vi enhälligt beslutade utse Marita Hilliges, idag rektor vid Högskolan Dalarna och tidigare vice ordförande i SUHF, till ny generalsekreterare från den 1 oktober. Marita kommer formellt att vara anställd vid Stockholms universitet, så jag får hälsa extra välkommen och gratulera!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s