Installations- och promotionshögtid 2017

Stockholms universitet har firat sin årliga promotions- och installationshögtid i Stadshuset. Det var traditionsenligt högtidligt som sig bör, men samtidigt inte så formellt, utan nära till uppsluppet fniss när någon lagerkrans åker på sned. Traditionsenlig är också den musikaliska medverkan från Kungliga Musikhögskolan och från Stockholms studentsångare.

Kåre Bremer fick ta emot universitetets stora guldmedalj, givetvis för sina insatser som rektor men inte minst också för de stora insatser han därefter gjort för hela universitets- och högskolesektorn, dels genom den infrastrukturutredning han gjorde åt Vetenskapsrådet och dels Ledningsutredningen på uppdrag av Regeringskansliet. Båda dessa har implementerats på olika sätt i år. Grattis Kåre!

Jag hade vidare glädjen att installera 23 av årets 31 nya professorer – av de senare är för övrigt 15 kvinnor. Dessutom delade jag ut årets pedagogiska priser till fyra framstående lärare: Hildred Crill, Lisa Käll, Said Mahmoudi och Daniel Ritter – en påminnelse om att god undervisning hänger intimt samman med god forskning.

158 nya doktorer promoverades inom universitetets fyra fakulteter, och fem av våra jubeldoktorer, som disputerade för 50 år sedan, var på plats för att ta emot sina diplom. Dessutom promoverades nio högt förtjänta hedersdoktorer, som också framträtt på olika sätt på universitetet i samband med promotionen. Ett roligt exempel var sammanförandet av de båda hedersdoktorerna Lilian Thuram och Johan Kuylenstierna, från var sin fakultet, i ett samtal om klimat- och flyktingfrågor.

Akademin anklagas inte sällan för att befinna sig på långt avstånd från samhället. Så var inte fallet under denna högtid. Jenny White, professor i Turkietstudier, föreläste i Blå hallen om hur hon som socialantropolog arbetar med att närma sig och förstå Turkiet som samhälle i rådande tider av oro. Och när hedersdoktorerna i humaniora, Susan Faludi, Ansgar Nünning och Lilian Thuram, just blivit promoverade gjorde de knäfall i protest mot rasism, ojämlikhet och orättvisa, i anslutning till den protestvåg som de senaste veckorna spritts över USA.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s