SUHF:s årskonferens och förbundsförsamling på Stockholms universitet

Stockholms universitet har i år haft värdskapet för SUHF:s årskonferens och höstens förbundsförsamling. Årskonferensen i Aula Magna samarrangerades med Internationaliseringsutredningen under Agneta Bladhs ledning. Eva Egron-Polak, tidigare generalsekreterare i International Association of Universities, pläderade engagerat för behovet av internationaliseringsstrategier, både nationellt och på lärosätesnivå, medan Mark Frederiks från NVAO, Hollands motsvarighet till UKÄ, presenterade en modell för utvärdering av internationaliseringsarbete. Vi fick också en spännande delrapport från pågående utredning, liksom ett viktigt inlägg från IAU:s president Pam Fredman om internationalisering i en tid av protektionism. Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson inledningstalade vid konferensen, och statssekreterare Karin Röding deltog avslutningsvis i en ovanligt animerad paneldebatt, där företrädare för olika perspektiv på internationaliseringsfrågan fick komma till tals: utöver utbildningsdepartementet fanns här även främjandeperspektivet, företagsperspektivet, utvecklingsperspektivet, studentperspektivet och lärosätesledningsperspektivet företrädda. Alla är överens om behovet av internationalisering, men hur och varför är fortfarande frågor som behöver diskuteras och lösas. Idag hölls så själva förbundsförsamlingen, nu med Marita Hilliges som ny generalsekreterare för SUHF. En av de stora diskussionerna idag gällde autonomifrågan i hela dess komplexitet. Glädjande nog finns det en stor samsyn inom sektorn kring många av våra gemensamma nyckelfrågor, vilket också stärker SUHF:s position som förvaltare av akademins kärnvärden.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s