Nya dekaner, ny budget

Denna höstlovsvecka har det varit lite lugnare än vanligt på universitetet, efter höstens kanske mest intensiva vecka som avslutades med universitetsstyrelsens sammanträde på fredagen, där beslut fattades bland annat om budgeten för 2018, och om integreringen av NADA, numerisk analys och datalogi, i Matematiska institutionen – ett strategiskt viktigt beslut med stor potential, som genom nya rekryteringar kommer att bidra till en stark utveckling inom tillämpad matematik och datalogi. Som avslutning på sammanträdet presenterade föreståndaren Gunhild Ninis Rosqvist verksamheten vid Stockholms universitets forskningsstation i Tarfala.

Vid förra torsdagens rektorsföredragning fattade jag beslut om ny vicerektor tillika dekan samt om prodekan vid det naturvetenskapliga området: Henrik Cederquist och Ylva Engström. Jag beslutade även om nya dekaner och prodekaner inom det humanvetenskapliga området – Elisabeth Wåghäll-Nivre och Hans Hayden vid humanistisk fakultet, Astri Muren och Mikael Holmqvist vid samhällsvetenskaplig fakultet, och Jessika van der Sluijs samt Torben Spaak och Teresa Simon-Almendal vid juridisk fakultet. Nu återstår endast val av och beslut om vicerektorer för det humanvetenskapliga området innan de nya områdesledningarna, som börjar sitt arbete från årsskiftet, formellt är helt klara. Dessa ledningsuppdrag är nyckelposter i ledningen av universitetet. Jag gratulerar till nya och nygamla uppdrag!

Denna vecka fattade rektor som vanligt också på universitetsstyrelsens uppdrag ett mer detaljerat uppföljningsbeslut om budgeten för nästa år. Samtidigt har de flesta beskeden från externa forskningsfinansiärer nu blivit klara – jag återkommer till dem! Därmed är också de ekonomiska och verksamhetsmässiga förutsättningarna på plats för det kommande året. Återstår att omsätta dem i praktiken, med nya områdesledningar och en delvis ny ledning för universitetet.