Nya beslut, avtackningar och avtal

Det är intensiva veckor så här i terminsslutet. Universitetsstyrelsen sammanträdde i fredags för sista gången i år. Vi behandlade flera viktiga frågor för universitetet, som riskanalysen för 2018, eller integrationen av Institutionen för neurokemi i Institutionen för biokemi och biofysik. Viktigast av allt vid mötet var nog dock inte besluten, utan punkten som handlade om strategiskt arbete på områdesnivån, som tillkommit på anmodan av våra externa ledamöter, där de avgående vicerektorerna Karin Helander för humanvetenskap och Anders Karlhede för naturvetenskap fick lämna sina ”testamenten”, som sammantaget gav en bra bild av var universitetet som helhet, genom sina båda områden, befinner sig i många centrala strategiska frågor. Vid mötet avtackade också vår ordförande, justitierådet Kerstin Calissendorff, såväl Karin och Anders för deras insatser i universitetsledningen som våra interna ledamöter i universitetsstyrelsen som avgår vid årsskiftet: humanistiska fakultetens dekanus Bengt Novén, juridiska fakultetens dekanus Jonas Ebbesson och naturvetenskapliga fakultetens suppleant, tidigare sektionsdekanus Cynthia de Wit. Jag vill varmt instämma i ordförandens tack för deras insatser!
Det är också julminglens tid: i förra veckan deltog jag i Handelskammarens mingel som spännande nog detta år hade vetenskap och vetenskapligt baserad kunskap som tema, liksom i Stiftelsen Vetenskapsstadens mingel, där vi rektorskollegor från KI, KTH och SU hade glädjen att gemensamt invigningstala, som en betoning av den enorma betydelsen av forsknings- och utbildningssamarbetena mellan våra tre stora lärosäten inom Vetenskapsstaden i Stockholm.
Denna vecka har jag hittills bland annat skrivit under ett nytt samarbetsavtal med vår allra närmaste granne Naturhistoriska riksmuseet. Överenskommelsen, som handlar om såväl forskning och utbildning som samverkan, både fördjupar och vidgar det goda samarbete vi redan har sedan många år, och jag är övertygad om att den kommer att bli till stor nytta för vår fortsatta verksamhet på ömse håll. Jag skrev också idag under avtalet gällande SUBIC, Stockholm University Brain Imaging Centre – en av våra riktigt betydande egna infrastruktursatsningar under senare år, som leds från Institutionen för lingvistik men är områdesövergripande. Det är riktigt roligt att denna satsning nu äntligen är i hamn!
Imorgon inleder vi Nobelveckan vid Stockholms universitet, med att ta emot ett antal studenter från amerikanska, kinesiska och japanska universitet som spenderar veckan i Stockholm och får ta del av flera Nobelaktiviteter. Den fortsätter sedan med fredagens Nobelföreläsningar i Aula Magna. Välkomna dit!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s