Nobel 2017 i backspegeln

Nobelfestligheterna är över för i år, men pristagarna är fortfarande i Sverige, och några av dem besöker också kollegor på Stockholms universitet nu i veckan. Dessutom väntas flera av dem till onsdagens Luciabal, som för övrigt firar hundraårsjubileum i år. Vi har många forskare i Nobelkommittéerna – i år var det Peter Brzezinski, professor vid Institutionen för biokemi och biofysik som presenterade kemipristagarna. Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius, som presenterade litteraturpristagaren, är professor i litteraturvetenskap här.

Men alldeles speciellt för Stockholms universitet i år är att Beatrice Fihn, som fick motta Nobels fredspris som generalsekreterare för anti-kärnvapenorganisationen ICAN, är alumn från Stockholms universitet där hon studerat internationella relationer– det var dessa studier som ledde till en praktikplats i Genève som i sin tur ledde vidare till posten inom ICAN.

I en artikel på DN debatt på Nobeldagen skrev Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid SU, om skolans fokus idag på att elever ska tänka själva och tänka kritiskt. Istället pläderade hon för betydelsen av ämneskunskaper på djupet – de behövs både i skolan och högskolan. I samband med Nobelveckan brukar det inte bara vara fokus på de prisbelönta forskningspresentationerna, utan också på studenter. Studenterna hyllar pristagarna i Blå hallen och anordnar olika evenemang till deras ära, som Students’ Nobel Night Cap. Pristagarna framträder i olika sammanhang för studenter och i skolor. Inte sällan – och så även i år – lyfte pristagarna särskilt fram sitt stora engagemang inom utbildningen, ofta grundat i deras egen första upptäckt av forskningen inom det egna ämnet. Forskningsmässiga genombrott och kritiskt tänkande har ett gemensamt: de förutsätter god utbildning som ger solid kunskap.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s