Besök hos samhällsvetenskapliga fakultetens institutioner – och goda helger!

Den här terminen har jag, tillsammans med berörda i universitetets ledning, dekanus samt områdes- och fakultetskanslichef besökt alla institutioner vid samhällsvetenskaplig fakultet. Fakulteten, med sina idag 21 institutioner och centra av inbördes mycket olika storlek och profil, är lika stor som Örebro universitet, och trots att det bara är en fakultet är bredden och mångfalden i verksamheten lika påtaglig som imponerande.

Påfallande i denna besöksomgång var nog särskilt att en rad institutioner, helt oberoende och uppenbarligen ovetande om varandra, betonade att samtliga deras professorer och lektorer både undervisar och forskar och att man infört nya regler för att säkerställa detta, utifrån visionen om att utbildning och forskning hör samman – att ”köpa loss” all tid för forskning är varken tillåtet eller önskvärt. Många institutioner har också genomfört, eller är i färd med, omfattande reformarbete inom sina utbildningar, och många arbetar också intensivt med rekryteringar. Inte minst gäller det lärarutbildningsinstitutionerna, där de ökade uppdragen ställer stora krav – det innebär också en hel del svårigheter med en så stor expansion på kort tid. Påfallande vid besöken var också att många (bland annat Psykologiska institutionen, som också på internationellt vis plockade fram kameran vid besöket; Foto: Henrik Dunér) lyfte fram sitt internationella arbete, både med rekrytering av doktorander och lärare och med forsknings- och utbildningssamarbeten. Också detta något mycket positivt, som samtidigt ställer krav på verksamheten – det finns behov av utvecklat centralt stöd för bistånd vid rekryteringar och översättningar av dokument till engelska, men det uppstår också allehanda andra språkfrågor i vardagen på institutionerna. Här finns en omfattande utvecklingspotential för hela universitetet, och jag är övertygad om att vi har mycket att lära av varandra.

En nyhet från årsskiftet är att Ekonomisk-historiska institutionen – den sista vi besökte – byter namn till Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer, vilket är utmärkt eftersom det speglar bredden i verksamheten väsentligt bättre. Det näst sista av  besöken gick till en institution som ännu inte finns: Institutionen för folkhälsovetenskap, som bildas vid årsskiftet då CHESS (Centre for Health Equity Studies) och SoRAD (Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning) går samman. (Foto: Vilhelm Stokstad.) Det var oerhört roligt att få ta del av den positiva anda och stora energi som genomsyrar detta samgående. Det kommer att betyda mycket både genom utvecklingen av en ny grundutbildning, som med sin samhällsvetenskapliga profil kompletterar KI:s medicinska, och genom de forskningsmässiga synergieffekter och utvecklingsmöjligheter som skapas.

Men nu är det hög tid att ta ledigt! Jag önskar alla, medarbetare som studenter, goda och vilsamma helger som ger nya krafter inför 2018, med ny universitetsledning och nya områdesledningar, och många nya spännande utmaningar.

Google+-foto