Nytt kvalitetssystem för utbildning

Efter flera års intensivt arbete inom REBUS – rektors beredningsgrupp för utbildningsutvärdering och system för kvalitetssäkring – ledd av prorektor, blev det häromveckan klart för beslut om Stockholms universitets centrala kvalitetssystem för utbildning – och idag lanserades också en ny webbplats. Det enskilt viktigaste är att det, trots skillnader mellan områden och fakulteter, faktiskt är ett gemensamt system för hela universitetet. Det innefattar fyra nya kvalitetssäkrande komponenter: utbildningsrapporter och utbildningsgranskningar, kvalitetsdialog och kvalitetsrapport, fokusutvärderingar samt ett universitetsgemensamt system för kursvärderingar och kursrapporter. Systemet involverar alla i hela vår stora organisation, från studenter till rektor.

Kvalitetssäkringssystemet vid Stockholms universitet bygger framför allt på kollegial granskning, vilket har till syfte att utnyttja erfarenheter inom universitetet, men också att öka kunskapsöverföringen och utbytet. På så sätt ska det även fungera kvalitetsdrivande.

Men extern granskning är också viktig, och den är framför allt tänkt att användas i de universitetsövergripande fokusutvärderingarna, riktade mot strategiskt utvalda teman som rektor – bland annat mot bakgrund av kvalitetsrapporter och kvalitetsdialoger – ser som särskilt viktiga för att säkra och utveckla verksamhetens kvalitet.

Det är också helt centralt, när vi nu som landets största utbildningsuniversitet ska sjösätta ett helt eget system utan att några nya medel har tillförts, att vi utnyttjar våra resurser väl så att de inte utarmar de utbildningar som ska granskas.

Att systemet nu är beslutat betyder emellertid inte att det sjösätts okritiskt. Varje kvalitetssäkrande åtgärd ska först pilottestas, för att se till att den verkligen är ändamålsenlig just för vår verksamhet vid Stockholms universitet. Detta inför den kommande lärosätesgranskningen från Universitetskanslersämbetet, som enligt planen kommer att äga rum om ett par år. Jag vill gratulera REBUS till att ha kommit i hamn med detta första, strategiskt viktiga steg!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s