Externt och internt

Under den gångna veckan har jag tillbringat tre dagar i Helsingfors vid Finlands akademi, där jag deltagit i en panel som har utvärderat de finska universitetens ansökningar om profileringsbidrag på lärosätesnivå. Det är andra året som jag deltar i denna bedömarpanel, och det är ur lärosätesledningsperspektiv synnerligen intressant och nyttigt! Uppenbart är att de nationellt finansierade möjligheterna inom denna utlysning väsentligen bidragit till profileringsarbetet inom de finska lärosätena. Som rektor är det bra att få en inblick i betydelsen av detta slags profileringsarbete.

Idag sammanträdde också universitetsstyrelsen för första gången i år, nu med nya interna ledamöter (de tre nya vicerektorerna/dekanerna som ordinarie ledamöter, och som suppleanter dekanus för juridisk fakultet och prodekanus för naturvetenskaplig fakultet).

Årets första möte brukar mest handla om årsredovisningen och relaterade frågor – så även detta år. Att Stockholms universitet i år ”lyckats” gå med underskott om 45,6 mnkr är, paradoxalt nog, positivt – givet att vi behöver förbruka vårt myndighetskapital, vilket såväl regeringskansliet som riksrevisionen aktivt påminner oss om. Oaktat utgången av olika externa eller interna utvärderingsinstrument under diskussion kan det konstateras att universitetet rent allmänt kommer väl ut i sak, både externt och internt, inte minst vad gäller extern medelstilldelning. Om det vittnade inte minst Maryam Hansson Edalat, chef för Avdelningen för forskningsstöd, som presenterade avdelningens verksamhet för styrelsen. Åt detta har vi all anledning att glädja oss!

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )