Novo Nordisk och Novozymes Prize

Den danska fonden Novo Nordisk är tämligen okänd i Sverige, men en viktig finansiär inte bara för dansk forskning utan även inom övriga Norden. Sedan ett antal år delar de ut Novo Nordisk-priset till forskare verksamma i Danmark. Sedan fyra år finns också ett europeiskt systerpris, Novozymes Prize. I år gick priset, på 3 miljoner SEK i forskningsanslag och 0,5 miljoner i personligt pris, till Gunnar von Heijne, här flankerad av fondens CEO Birgitte Nauntofte och ordföranden i priskommittén Jens Nielsen, verksam vid Chalmers. Med anledning av priset organiserar fonden en föreläsning vid mottagarens hemuniversitet -Magnélisalen blev snabbt överfylld. Grattis Gunnar!
Tyvärr kolliderade föreläsningen med terminens första prefektmöte, men jag hade tillfälle att träffa fondens företrädare vid en lunch, där vi bland annat diskuterade universiteten och forskningsfinansieringen i Norden, men också rent allmänt betydelsen av nordiska kontakter. Sammantaget utgör de nordiska länderna en av världens främsta universitetsregioner. Nordiskt samarbete och nordiska nätverk inom forskningen är ett effektivt sätt att nå större synlighet och stärka vår ställning globalt.

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )