Från Tovetorp till Hållbarhetsforum

Efter en vecka med flera externa möten, bland annat SUHF:s förbundsförsamling på Malmö universitet, har denna vårdagjämningsvecka inletts med internat för Områdesövergripande rådet med de nya vicerektorerna och dekanerna. Som numera brukligt för vårinternatet hölls det på Tovetorps fältstation, där vi fick uppleva alltifrån snöfall till strålande sol men där snödropparna precis tittat fram som ett första vårtecken. På agendan den första dagen stod bland annat strategiarbetet och arbetet med akademiska kärnvärden, liksom universitetets profilområden som det nu är dags att se över på nytt. Dag två fick vi en genomgång från studentkåren av ett mycket gediget arbete de genomfört kring sin kommunikation, som en följd av beslutet att förändra Gaudeamus. SUS har nu spännande planer för att utveckla kommunikationen där studenterna är, på webben och i andra kanaler. Vi ser fram mot fortsatt gott samarbete med kåren kring detta, bland annat genom lärplattformen Athena.

Vi hade också en grundlig och animerad diskussion på internatet kring hållbar utveckling, delvis i spåren av UKÄ:s utvärdering, som vi – i likhet med Stephen Hwang och Eva Åkesson, som talade på UKÄ:s och SUHF:s konferens i frågan – menar var behäftad med stora metodproblem och sköt betydligt över målet i förhållande till syftet, att granska huruvida lärosätena uppfyller högskolelagens krav. Vid Stockholms universitet behöver vi allmänt bli bättre på att kommunicera hur våra styr- och beslutsprocesser fungerar, och – mer specifikt gällande hållbar utveckling – på att ge en samlad bild av våra breda och diversifierade utbildningar, från vårt eftersökta masterprogram i Sustainability science till det helt nya masterprogrammet i miljö- och hälsoskydd, nyutvecklat i samarbete med kommunerna.

Idag lanserar Stockholms universitet Hållbarhetsforum – denna första gång är temat Framtidens energi och resurser. En utgångspunkt har varit Stockholms universitets oerhört starka och breda miljöforskning, där vi regelmässigt rankas som ett av de världsledande universiteten både ifråga om forskningens kvalitet och dess inflytande. Men vår forskningsmässiga styrka omfattar inte bara miljömässig, utan även social och ekonomisk hållbarhet. Med Agenda 2030 har världen fått ett ramverk för att hantera de globala samhällsutmaningarna. Men tiden är knapp. Akademi och näringsliv, politik och civilsamhälle behöver ytterligare bredda och fördjupa sin samverkan, globalt och lokalt, i arbetet med att implementera de globala målen för hållbar utveckling. Med Hållbarhetsforum vill vi på Stockholms universitet skapa en arena för dialog och nätverkande, för kunskaps- och erfarenhetsutbyte, för samverkan och samarbete kring miljö och hållbar utveckling, för att nå vårt gemensamma mål – ett hållbart samhälle.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s