Arbetsmiljö och lika villkor

Universitetets uppgift är att bedriva forskning och högre utbildning, samt att samverka med det omgivande samhället. Men Stockholms universitet är också en arbets- och studiemiljö för 5500 anställda och 30 000 studenter, av betydande omfattning såväl lokalt som nationellt. Frågor om arbetsmiljö och lika villkor är därmed också av största vikt för oss som universitet, och får inte komma i skymundan. Universitetsledningen har nu haft möte med personalavdelningen för att implementera nya rutiner som vi infört, för att rent generellt säkerställa att dessa frågor hanteras ansvarsfullt och systematiskt och inte minst att den skärpta diskrimineringslagstiftningen ska efterlevas.

Rektor bär som myndighetschef alltid det yttersta ansvaret för frågorna, men kan fördela dem vidare till sina närmaste chefer i linjen, i Stockholms universitets fall vicerektorer/dekaner och förvaltningschef. Det handlar om att organisera verksamheten på ett sätt som främjar en god arbetsmiljö och en verksamhet fri från diskriminering, att riskbedöma, åtgärda och följa upp, att säkerställa en god organisatorisk, social och psykisk arbetsmiljö, att ansvara för studenternas arbetsmiljö samt i förekommande fall arbetsmiljöuppgifter kopplade till laborativ verksamhet.

Jag har nu fördelat dessa arbetsuppgifter till mina medarbetare i ett särskilt dokument, efter att ha försäkrat mig om att mottagarna har tillräckliga kunskaper, befogenheter och resurser för att kunna genomföra dem. I sin tur undertecknar mottagaren att hon/han förstått vad som förväntas och tar ansvaret. Tanken är sedan att detta ansvar ska kunna fördelas vidare till prefekter och avdelningschefer inom förvaltningen. Personalavdelningen genomför löpande en tvådagarsutbildning för alla som mottar dessa arbetsuppgifter. Jag hoppas att alla berörda tar del av den! En god arbetsmiljö för anställda och studenter, där alla åtnjuter lika villkor, hör till de akademiska kärnvärdena så som de definierats av Magna Charta Universitatumequity.

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )