Rektorsresor till Latinamerika

Under två veckor gör vi ledningsresor till fem olika länder i Latinamerika – Mexico, Peru, Argentina, Chile och Brasilien – med utgångspunkt i den regionstudie som vi tidigare genomfört, där vi kartlagt befintliga samarbeten och sampubliceringar.I förra veckan besökte prorektor med en delegation Mexico City, där SU sedan länge har ett välfungerande centralt avtal med UNAM (Universidad Nacional Autonoma de Mexico) – ett universitet med hela 350 000 studenter, där vi dessutom har flera särskilt aktiva institutionssamarbeten. Under besöket knöts bland annat närmare kontakter med deras Latinamerikainstitut. Delegationen besökte också ITAM (Instituto Autonomo Technologico de Mexico), ett mindre universitet som samarbetar med Företagsekonomiska institutionen. Sedan följde besök i Lima, där SU inte har några centrala avtal men däremot vissa institutionsavtal vid flera universitet, och där delegationen nu diskuterade möjligheter till utvecklade samarbeten.

I tisdags skedde visst vaktombyte, när delar av delegationen fortsatte till Buenos Aires, där jag själv och ytterligare ett par personer anslöt. Där var ett huvudändamål att träffa UBA (Universidad Nacional de Buenos Aires), ett universitet som med sina 300 000 studenter är tio gånger så stort som SU. Ett tidigare centralt avtal med dem löpte ut 2012, men under besöket signerade vi nu en avsiktsförklaring om ett nytt avtal. Dagen därpå träffade vi även en tillresande delegation från Uruguay, där SARAS-institutet har nära samarbete med SRC liksom med Latinamerikainstitutet. Nu flyger vi över Anderna på väg till Santiago de Chile, där vi ska träffa inte mindre än tre universitet: PUCC (Pontificia Universidad
Catolica de Chile) och Universidad de Chile, samt Universidad de Concepcion som har samarbete med Institutionen för pedagogik och didaktik. Från Santiago bär det så vidare till Rio de Janeiro. Vid denna resa har det genomgående hållits särskilda möten med forskningsfinansiärer, med universitetens internationella kontor och i Argentina även med utbildningsdepartementet. I samtliga länder har också de svenska ambassaderna varit synnerligen aktiva och behjälpliga, vilket är ovärderligt. I Mexiko arrangerades ett seminarium om hållbar stadsutveckling i megastäder, och överallt har ambassaderna hållit välbesökta mottagningar där även alumner bjudits in, och där många goda kontakter har knutits för framtiden. De personliga mötena är ofta avgörande i internationella utbyten.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s