Universitetsstyrelse, myndighetsdialog med mera

Sedan jag återvände från Sydamerika för en dryg vecka sedan har det varit ovanligt intensiva dagar, som ofta efter en resa. I fredags hade vi universitetsstyrelse, där vi bland annat behandlade en internrevisionsrapport om upphandlingsfrågor – alltid en utmaning för ett stort lärosäte. Vi fick också en första presentation av den långsiktiga lokalförsörjningsplan som nu snart är framtagen och kommer att beslutas av styrelsen. Det är ett dokument som vi är skyldiga att ha och årligen uppdatera, men det är i lika hög grad ett viktigt planeringsverktyg för oss själva som universitet.

I måndags var det dags för den årliga myndighetsdialogen, där universitetet besöker utbildningsdepartementet och träffar statssekreterare och tjänstemän, både för att följa upp det gångna årets verksamhet och blicka framåt. Rektor ombeds presentera tre framgångsfaktorer – jag nämnde vår position som huvudstadsuniversitet i gott samarbete med KI och KTH; vår starka forskning, präglad av grundforskning men med en given plats för den tillämpade forskningen och nära kopplad till våra utbildningar; vår enkla organisation med tydliga och korta beslutsvägar, i god samverkan både över områdesgränsen och mellan kärnverksamhet och förvaltning. Även tre utmaningar ska presenteras. Jag valde då att först nämna utbildningarnas kvalitet, där vi förvisso kommit väl ut i utvärderingar – men frågan är en konstant utmaning för ett så stort lärosäte som vårt. Två andra utmaningar omfattar fler lärosäten än enbart SU: marknadshyresprincipen så som den tolkas av Akademiska hus, och som blir särskilt problematisk för storstadslärosäten i allmänhet och Stockholmslärosätena i synnerhet, liksom forskningsinfrastrukturen som alltjämt är gravt underfinansierad nationellt. Vi fick även ta upp egna frågor, och diskuterade då omställningen till öppen vetenskap som vi ju som lärosäte driver aktivt, och de ständigt lika aktuella och viktiga lärarutbildningsfrågorna, denna gång med fokus på alternativa vägar in i läraryrket och på kvalitetsförstärkningar inom lärarutbildningarna.

Sedan dess har dagarna varit välfyllda av både interna och externa möten. Jag fick inviga Accelerators vårprogram – åtta kortfilmer på temat ”Att bli till” – som under veckan visats på storduk utanför biblioteket. Likaså kan nämnas årsmötet i Henrik Granholms stiftelse, som enligt donators önskan årligen ger viktiga bidrag till utbildning och forskning vid Stockholms universitet. Det är välkomna medel, som numera enligt styrelsens beslut riktas till särskilda strategiska satsningar, denna gång bland annat på en utveckling av marinarkeologin vid Centrum för maritima studier.

Och nu är det dags för Valborgsfirande – vårens och studenternas helg!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s